När dörrarna till kyrkan öppnas möts vi av enorma tankar och bryggverk som har transporterats från Tyskland. Byggarbetare från Tyskland borrar, sågar och hamrar samtidigt som hög musik strömmar från högtalarna.

– Vår högsta dröm är att det om ett halvår finns både lokalbor och hitresta från Tokyo och Los Angeles här, säger Henok Fentie.

Han grundade mikrobryggeriet Omnipollo tillsammans med Karl Grandin för tio år sedan. De gick då från hembryggande till att hyra in sig och producera sin öl hos andra bryggerier.

Första egna

Bärsen säljs på Systembolaget och Ominpollis andra krogar på Söder, Östermalm, Tokyo och Hamburg. Men kyrkan, där Sundbybergs köksbryggeri tidigare höll till, blir Omnipollos första egna bryggerihem.

– Här kan vi göra vad vi vill, säger Henok Fentie.

Det är nu ett år sedan de provbryggde sin första öl här. Nu är de redo att brygga i större mängder och kunna ta emot besökare i baren och krogen ovanför öltankarna.

Starka golv

– Vi hat lagt 35 miljoner kronor på att ta över lokalen, få hit all utrustning och förstärka golven, säger Henok.

Och starka golv behövs. Efter nyår lyfte Omnipollo nämligen ut de gamla tankarna och bryggverket och tog in ett specialdesignat och helautomatiserat bryggverk från Tyskland. Nu finns tankar som kan lagra mellan 2000 och 8000 liter bärs.

– Vi kan brygga en miljon liter öl på ett år här nu om vi vill. Ska vi kunna erbjuda vår öl till vettiga priser måste vi upp i den skalan.

Det som främst ska bryggas är humlig öl som IPOR, men även mörk öl och pilsner.

Baren kommer att ha 14 kranar att välja på och krogen ska kunna ta emot runt 150 gäster som får sitta i bås och käka medan de ser på när ölen bryggs.

Vi ska göra supertunna smashburgers. Öl och hamburgare liksom, varför krångla till det? Med 14 kranar kommer folk ha tillräckligt att sätta sig in i, säger Henok.

När kan gästerna komma?

– I maj tror vi. Beroende på hur det är med pandemin kommer vi kanske att ha öppet lite färre dagar i början.

I veckan bryggdes första ölen i kyrkan. Och den ölen kommer att säljas på Systembolaget om en månad.

Att bryggeriet ligger i Sumpan kommer bland annat att märkas genom en pale ale som döps till Lorpan efter Lorry och en IPA ska heta Garpan efter Garbo. De blir de första ölen som sätts på tank och som ska säljas på fat.

– Varje burk kommer att ha en text som säger att ölen är bryggt i Sundbyberg. Den lokala förankringen är oerhört viktig och en del av charmen för oss. Det är härligt att känna att man är grundad någonstans.