Snart redo. I slutet av februari börjar produktionen av öl på plats. Henok Fentie en av grundarna till Omnipollo Foto: Mikael Andersson

En miljon liter öl kan bryggas i gamla kyrkan på Sturegatan

I maj kan gästerna äntligen släppas in i kyrkan på Sturegatan. Här blir det bärs och smashburgers. Och inom kort kan du köpa Omnipollos första Sumpanbryggda öl på Systembolaget.

  • Publicerad 14:54, 8 mar 2021

När dörrarna till kyrkan öppnas möts vi av enorma tankar och bryggverk som har transporterats från Tyskland. Byggarbetare från Tyskland borrar, sågar och hamrar samtidigt som hög musik strömmar från högtalarna.

– Vår högsta dröm är att det om ett halvår finns både lokalbor och hitresta från Tokyo och Los Angeles här, säger Henok Fentie.

Han grundade mikrobryggeriet Omnipollo tillsammans med Karl Grandin för tio år sedan. De gick då från hembryggande till att hyra in sig och producera sin öl hos andra bryggerier.

Första egna

Bärsen säljs på Systembolaget och Ominpollis andra krogar på Söder, Östermalm, Tokyo och Hamburg. Men kyrkan, där Sundbybergs köksbryggeri tidigare höll till, blir Omnipollos första egna bryggerihem.

– Här kan vi göra vad vi vill, säger Henok Fentie.

Bryggare. Henok Fentie berättar att den gamla utrustningen sparades och att de tankarna till exempel används för att kolsyresätta ölen på lagret. Foto: Mikael Andersson

Det är nu ett år sedan de provbryggde sin första öl här. Nu är de redo att brygga i större mängder och kunna ta emot besökare i baren och krogen ovanför öltankarna.

Starka golv

– Vi hat lagt 35 miljoner kronor på att ta över lokalen, få hit all utrustning och förstärka golven, säger Henok.

Och starka golv behövs. Efter nyår lyfte Omnipollo nämligen ut de gamla tankarna och bryggverket och tog in ett specialdesignat och helautomatiserat bryggverk från Tyskland. Nu finns tankar som kan lagra mellan 2000 och 8000 liter bärs.

– Vi kan brygga en miljon liter öl på ett år här nu om vi vill. Ska vi kunna erbjuda vår öl till vettiga priser måste vi upp i den skalan.

Det som främst ska bryggas är humlig öl som IPOR, men även mörk öl och pilsner.

Stort. Efter nyår lyfte Omnipollo ut den gamla utrustningen och tog in ett specialdesignat och helautomatiserat bryggverk från Tyskland. Nu kan 62000 liter öl lagras samtidigt. Foto: Mikael Andersson

Baren kommer att ha 14 kranar att välja på och krogen ska kunna ta emot runt 150 gäster som får sitta i bås och käka medan de ser på när ölen bryggs.

Vi ska göra supertunna smashburgers. Öl och hamburgare liksom, varför krångla till det? Med 14 kranar kommer folk ha tillräckligt att sätta sig in i, säger Henok.

När kan gästerna komma?

– I maj tror vi. Beroende på hur det är med pandemin kommer vi kanske att ha öppet lite färre dagar i början.

I veckan bryggdes första ölen i kyrkan. Och den ölen kommer att säljas på Systembolaget om en månad.

Att bryggeriet ligger i Sumpan kommer bland annat att märkas genom en pale ale som döps till Lorpan efter Lorry och en IPA ska heta Garpan efter Garbo. De blir de första ölen som sätts på tank och som ska säljas på fat.

– Varje burk kommer att ha en text som säger att ölen är bryggt i Sundbyberg. Den lokala förankringen är oerhört viktig och en del av charmen för oss. Det är härligt att känna att man är grundad någonstans.

Grundare. Omnipollos grundare Henok Fentie och Karl Gradin i lokalerna för ett år sedan, innan all utrustning byttes ut. Foto: Pekka Pääkkö

Ingen kristen verksamhet sedan 2005

Missionskyrkan på Sturegatan 41 avkristnades 2005 och har sedan dess både stått tom under flera år och inrymt en rad olika verksamheter.

2013 tog Sundbybergs köksbryggeri över och hade kombinerat bryggeri och konsthall.

I februari 2020 tog Omnipollo över lokalerna.

Bostadsbolaget Förvaltaren har renoverat kyrkan utvändigt den senaste tiden. Bolaget har restaurerat fasad och fönster. Man har även knackat ner all uttjänt fasad och puts, lagat och putsat upp nytt.

Visa merVisa mindre

Fler nyheter i Vi i Sundbyberg

Lite sämre betyg i Sumpan i år

Nyheter Mest avgörande är föräldrarnas utbildningsnivå Tjejerna i Sumpan har bättre betyg än killarna i nian och det samma gäller barnen i friskolor kontra de i kommunala. Men störst roll verkar det spela om har föräldrar som pluggat vidare efter...torsdag 2/12 1:15

Inte många kvar i Solna och Sumpan av de som föddes 70

Nyheter Bara drygt 3 procent har blivit Solna och Sumpan trogna En gång sumpan/Solnabo, alltid sumpan/Solnabo? Knappast. De allra flesta drar. Kommunerna är i botten när det gäller invånare som bott här hela livet.onsdag 1/12 8:28

En timme i julbonanza

Nyheter Här är ställena som går all in på julen Första advent är här och många börjar pynta och fixa inför julen. Vi hälsade på två ställen där man minst sagt går all in på julen – tidigt och maxat!onsdag 1/12 8:20