Alla som vill får hjälpas åt att fästa ljuskällor på väven, som sedan ska lysa i mörkret. Foto: Mariano Tellechea/Karin Robérts

En galax av ljus ska byggas i Liljeholmen

Pontonen under Liljeholmen ska lysas upp med tusentals ljuskällor i december. Invånarna bjuds in att vara med och skapa en galax, den 4–5 och den 11–12 december.

  • Publicerad 11:00, 2 dec 2021

I december brukar Liljeholmshamnen vara mörk och ödslig plats där de flesta skyndar snabbt förbi. Men i år blir det annorlunda. Den 4 och 5 december bjuds invånarna in att skapa en galax av tusentals ljuskällor på pontonen under bron.

– Det blir en manifestation för mänsklighet, värme och ljus. De som är med ska känna att de blir en del av ett sammanhang, säger Karin Robérts, som driver projektet ARTicipation ihop med kollegan Mariano Tellechea.

Delar ut ljuskällor

ARTicipation har fått i uppdrag av Stockholms stad att skapa liv i området runt Liljeholmsbron, och att engagera invånarna. Den som vill vara med kan komma till pontonen den 4–5 december klockan 13–18 och den 11–12 december klockan 15–20.

– Vi delar ut ljuskällor som folk får sätta upp på en stor väv som bildar en labyrint på pontonen. De ska vara kvar till den 27 december och lysa upp området, berättar Karin Robérts.

Den 4–5 december blir det också musik och konstnärliga happenings, ledda av två KTH-studenter som bildat gruppen Fluke. Dessutom blir det workshops i Färgfabriken dit ljusmarkörer leder i mörkret.

Väven där ljuskällorna ska fästas liknar en labyrint. Foto: Mariano Tellechea/Karin Robérts

Glögg och musik

Den 11–12 december sätts de sista ljuskällorna upp.

– Då blir det lite mer fest, eftersom vi firar att galaxen görs klar. Vi bjuder på glögg, dj-musik och konstaktiviteter. Konstnären Jonas Johansson kommer cyklande med en ljusinstallation, som en del av Nobel Week Lights, säger Karin Robérts och tillägger att programmet inte är helt spikat.

Värt att veta är att en design-och konstmarknad pågår i närheten av pontonen, den 4 och 11 december klockan 10–15 – ännu en anledning att besöka Liljeholmshamnen.

Konstnärer och designers intar Liljeholmshamnen

Galaxen lyser till mellandagarna

Aktuellt: Galaxy Pontonen lyser upp LIljeholmshamnen den 4–27 december.

Hjälp till: Den 4–5 december kl 13–18 och den 11–12 december kl 15–20 kan man vara med och skapa galaxen, med ljuskällor som fästs på en väv.

Arrangörer: ARTicipation och Stockholms stad i ett samarbete med Fluke, ARTmovement, Esencial och Nobel Week Lights. Projektet ingår i stadens arbete med att utveckla offentliga rum.

Kreativ trio: I ARTicipation ingår Mariano Tellechea och Karin Robérts. I Fluke ingår Tatiana Bodnar och Nicole Arthur. Projektledare från Stockholms stad är Fariba Daryani.

Visa merVisa mindre