I december brukar Liljeholmshamnen vara mörk och ödslig plats där de flesta skyndar snabbt förbi. Men i år blir det annorlunda. Den 4 och 5 december bjuds invånarna in att skapa en galax av tusentals ljuskällor på pontonen under bron.

– Det blir en manifestation för mänsklighet, värme och ljus. De som är med ska känna att de blir en del av ett sammanhang, säger Karin Robérts, som driver projektet ARTicipation ihop med kollegan Mariano Tellechea.

Delar ut ljuskällor

ARTicipation har fått i uppdrag av Stockholms stad att skapa liv i området runt Liljeholmsbron, och att engagera invånarna. Den som vill vara med kan komma till pontonen den 4–5 december klockan 13–18 och den 11–12 december klockan 15–20.

– Vi delar ut ljuskällor som folk får sätta upp på en stor väv som bildar en labyrint på pontonen. De ska vara kvar till den 27 december och lysa upp området, berättar Karin Robérts.

Den 4–5 december blir det också musik och konstnärliga happenings, ledda av två KTH-studenter som bildat gruppen Fluke. Dessutom blir det workshops i Färgfabriken dit ljusmarkörer leder i mörkret.

Glögg och musik

Den 11–12 december sätts de sista ljuskällorna upp.

– Då blir det lite mer fest, eftersom vi firar att galaxen görs klar. Vi bjuder på glögg, dj-musik och konstaktiviteter. Konstnären Jonas Johansson kommer cyklande med en ljusinstallation, som en del av Nobel Week Lights, säger Karin Robérts och tillägger att programmet inte är helt spikat.

Värt att veta är att en design-och konstmarknad pågår i närheten av pontonen, den 4 och 11 december klockan 10–15 – ännu en anledning att besöka Liljeholmshamnen.

https://www.mitti.se/nyheter/konstnarer-och-designers-intar-liljeholmshamnen/repujy!4BG@I3dwzUncY2bPpCQLw/