Inställda föreställningar, återbetalda biljetter, korta öppningar och snabba nedstängningar har präglat vardagen för den kulturälskande publiken, skådespelarna och kulturarbetarna sedan pandemin slog till. Men nu väntar en höst fylld av föreställningar.

– Det har varit en väldigt tuff tid, både för oss i kommunen och för alla kulturarbetare. I början trodde vi att det skulle vara tillfälligt stängt. Vi har fått öppna och stänga flera gånger under året, vilket gjort vår arbetssituation svår, säger Täby kommuns kulturchef Lina Browall.

– En sån här utmaning hoppas jag inte behöva vara med om igen i framtiden.

Fullmatad höst

En lång väntan efter föreställningar börjar dock närma sig sitt slut. Nu har flera evenemang schemalagts under hösten, om än med restriktioner för publiken.

– Vi har planerat alla föreställningar under hösten utifrån Folkhälsomyndighetens restriktioner. Vi kommer inte släppa in lika mycket publik för att kunna hålla avstånd mellan besökarna så alla känner sig trygga, säger Lina Browall.

Känner ni att det längtas efter mer kultur?

– Vi känner absolut av ett tryck och det är så roligt att människor hungrar efter kultur igen. Jag har träffat flera människor som kommit fram och frågat om vad vi har för planer.

En liten smygstart

För några veckor sedan anordnades utomhusbio på Täby torg, där biljetterna sålde slut på några timmar och trots dåligt väder så satt några tappra i publiken och tittade, berättar Lina Browall.

Höstens första föreställning, "Jag är som skogen fast annorlunda", som har premiär den 25 september är bara några veckor bort.

– Det känns jätteroligt att vi ska dra igång nu. De artister som vi haft kontakt med är också väldigt glada över att få genomföra sina föreställningar inför publik igen, säger Lina Browall.

– Men det är inte bara att öppna igen. Vi måste tänka igenom det först och se till att det kan genomföras på ett sätt där alla känner sig säkra och trygga.