Under söndagen började ett rykte spridas i Gamla stan om att en enorm fjäril hade slagit sig till ro på Baggensgatan.

Gamla stansbon Johan Palmgren och sonen Kalle bestämde sig för att spana in den.

– Vi gick längs en ödslig Baggensgatan och så satt den där vid 11:an, precis där vi hört att den skulle vara, säger Johan.

– Först trodde vi att det var ett slags skämt, eftersom den var så stilla. Men så började den röra på sig på ett djuriskt sätt. Då blev vi väldigt uppspelta.

Fjärilen visade sig vara en atlasspinnare, som är hemmahörande i Sydostasien. Med en vingbredd på 25 centimeter är den av de största fjärilarna i världen.

https://www.mitti.se/nyheter/fjarilens-gata-lost-valdigt-angerfulla/repvhx!R2sxPKDP@A9Wr8K5Gev3w/

https://www.mitti.se/nyheter/jattefjarilarna-har-fatt-ett-nytt-hem/repvhz!035l@58e0tcEFxdt0deiww/

Tillbaka hem

Folk på plats ordnade med att få fram en låda för att frakta insekten till Fjärilshuset i Haga.

Att äga en atlasspinnare kräver tillstånd så troligast är att den har smugglats ut från Fjärilshuset av en besökare, menar deras vd Mikael Odell.

– Vi har massor av slussar, nät och säkerhetsanordningar. Det kan inte finnas en annan förklaring. De kan ha 25–30 centimeter mellan vingarna. Det är som en stor pippifågel – den kommer inte ut bara sådär, säger han till Aftonbladet.

"Absolut inte vår fjäril"

Men när Mitt i ringer upp Mikael Odell på måndagseftermiddagen tar historien en vändning.

– Nu har jag pratat med vår zoolog, som konstaterat att det absolut inte är vår fjäril. Vi har inte haft en så stor på hur länge som helst och i helgen har heller inga fjärilar kläckts.

– Det hade också varit konstigt om det hade varit vår, att någon bara stoppat den i fickan. Men någon stal en tukan från Universeum för några år sedan, så liknande saker händer ju.

Färilsleveransen från Baggensgatan fick skickas tillbaka, då det fanns risk för smitt- och parasitspridning på Fjärilshuset.

Under måndagen ringer även en läsare upp och uppger att även hon sett en atlasspinnare på Baggensgatan – för en månad sedan. Det kan omöjligt röra sig om samma, då Mikael Odell menar att de vanligtvis inte lever mer än några dagar.

– De har inga mundelar så de lever bara i fyra, fem dagar, då de förökar sig och lägger ägg. Sedan blir de som en torr servett.

– Man får hoppas att de har ett fantastiskt liv som ägg och larv, för tiden de har när de är stora och vackra är snål.

Var kan de här fjärilarna då komma ifrån?

– Man kan beställa allt möjligt på nätet, smuggelpapegojor och -sköldpaddor.

Varför skulle man föda upp atlasspinnare?

– Ingen aning, men folk gör konstiga saker. Någon kanske har en böjelse för insekter eller ett kraftigt naturintresse.

Rimligtvis borde den kläckts i närheten där den hittades, menar Mikael Odell, då de vanligtvis inte flyger mer än 100 meter innan de slår sig ner och väntar på en partner.

– Jag tycker det är tråkigt att det inte var vår fjäril, det hade såklart varit kul för den att komma hem och berätta för de andra fjärilarna om hur kul det är att flyga runt i Stockholm.

Texten har uppdaterats.

https://www.mitti.se/nyheter/huggormarna-tar-over-vid-strandvagen/repuhk!9A0vHUbvRz@0x66Nc3ELgA/

https://www.mitti.se/nyheter/rav-raskar-runt-i-jakt-pa-hamburgare/repulv!DeMTFX5TC4sPElvcgNug/