Emils egna beten får gammelgäddan att hugga

Han har dragit upp abborrar och gäddor i hela sitt liv, men i höstas tog fiskeintresset en ny vändning för 19-årige Emil Wisell i Silverdal. Han tillverkar egna beten hemma i familjens förråd, och har snabbt blivit så skicklig att hobbyn snart kan vara mer än så.

  • Publicerad 05:50, 6 jun 2021

Jag blandar till lacken själv för att få exakt rätt vikt.

– Ja, vi får se om det går att leva på det så småningom. Det vore drömmen, att kunna jobba med det här, säger Emil Wisell.

Beställningar har han redan börjat få, och de har ökat den senaste tiden.

– Och nu har jag precis fått en superbeställning från ett företag. Roligt, men stressigt. Jag brukar ha en månad på mig och nu har jag sex dagar, så det blir sena nätter.

Handarbete från grunden

Emil har fiskat sedan 5-årsåldern, både på familjens landställe i Roslagen och hemma i Edsviken. Efter studenten för ett år sedan började han jobba på lagret på en stor fiskebutik. Ett par av jobbarkompisarna gjorde egna beten. Emil blev imponerad och ville prova själv. Han började i höstas – och nu är det Emils beten, handgjorda från grunden, som imponerar.

– Sedan dess jobbar jag med det i princip varje dag, ibland blir det nästan all min lediga tid.Han börjar med att såga ut betets form i en figursåg och runda av kanterna i en fräs som står inne i förrådet i trädgården. Nästa steg är att borra hål och lägga i tyngder, och en metallkula som gör att betet låter om man skakar det, och sedan spackla igen.

Stort som en handflata. Det här draget ska likna en brax, och används om man är ute efter att fånga gädda. Foto: Stefan Källstigen

Därefter är det dags för målning, och arbetet flyttar in i orangeriet där Emil har byggt ett slags torkvinda som sakta snurrar med hjälp av en motor från en disco-kula.

– Lillbrorsan gillar att odla så han var inte jätteglad när jag tog över hela vinterträdgården, säger Emil.

Ambitiös. "Jag tänker fortsätta att utveckla mig mer och mer, köpa mer verktyg, jobba mer effektivt, producera mer, och bli bättre på att måla, så får se om det går att leva på det här" säger Emil. Foto: Stefan Källstigen

Tar cirka 24 timmar

Varje bete ska grundlackas tre gånger och efter varje lager eldar Emil med en brännare för att få bort eventuella luftbubblor.

– Jag blandar till lacken själv för att få exakt rätt vikt, säger han.

Syns i mörkt vatten. Emil använder fluorescerande färg så att hans beten ska locka gäddorna att hugga. Här visar han med en UV-lampa inne i förrådet i trädgåren. Foto: Stefan Källstigen

Sedan målar Emil ögonen, och efter det lägger han ytterligare tre lager lack.

– Det tar cirka 24 timmar att göra ett bete, men när jag gör flera år gången går det lite snabbare per bete.

Emil lägger upp bilder på Instagram och där rullar beställningarna in.

– Det första jag sålde var till en kollega, men nu är det många som hör av sig och jag får fler och fler beställningar. Jag kan också måla om färdiga drag, och kunden kan designa själv, men det roligaste är att göra helt nya från grunden, säger Emil.

Tog 8-kilosgädda

Självklart testar han sina egna beten, och resultatet har varit lyckat.

– För några veckor sedan tog jag min största gädda någonsin, en på 8 kilo ute i skärgården i Norrtälje, med ett grön-svart-orange bete som jag har gjort själv.

Det här är Emil Wisell

Ålder: 19 år.

Bor: Silverdal.

Famil: Mamma, pappa, två småbröder, hund, flickvän.

Yrke: Jobbar på lagret på en stor fiskebutik.

Hobby: Fiske, och att tillverka egna beten.

Dröm: Att kunna leva på sin hobby.

Instagram: wiz.baits

Visa merVisa mindre

Fler nyheter i Vi i Sollentuna

En person knivhöggs i Edsberg

Nyheter Ännu ingen misstänkt gripen En person fördes med ambulans till sjukhus med skador i ena armen efter att ha blivit knivhuggen på Skyttevägen i Edsberg vid 22.30-tiden på onsdagskvällen.torsdag 24/6 15:57

Minskad smittspridning – men Tegnell varnar för midsommarfester

Nyheter Andra veckan i rad med under tio nya fall i Sollentuna Folkhälsomyndighetens senaste statistik visar att endast nio Sollentunabor konstaterades smittade av covid-19 under vecka 24. Exakt lika många som veckan före – och en rejäl skillnad mot för bara...torsdag 24/6 15:19