Allt blev svart. Ellen blev överfallen utanför sitt hem i Enskedetrakten av en man med munskydd. Foto: pia bispo

Ellen blev överfallen av man i munskydd

Den senaste tiden har gärningsmän på flera håll i söderort börjat använda munskydd för att maskera sig vid brott. Nyligen blev Ellen överfallen utanför sitt hem i Enskedetrakten. "Han ströp mig med båda händerna", berättar hon.

  • Publicerad 07:00, 21 jan 2021

Det var mitt i natten. Ellen var på väg hem från tunnelbanan. Hon pratade i telefon när hon lade märke till en man som gick bakom henne. När mannen gick över på andra sidan gatan trodde Ellen att det berodde på han inte ville att hon skulle känna sig förföljd.

Men plötsligt hör hon att någon springer bakom henne.

– Jag hinner tänka tusen saker. Som att det måste vara ett djur. När jag vänder mig om ser jag att det är samma man som gått förbi mig tidigare. Då är jag nära min dörr, på min tomt, berättar Ellen.

Överfallet utreds

De första dagarna efter överfallet minns hon knappt något från händelsen.

– Först är det bara svart. Som att inte jag minns något på grund av chocken. Men jag vet att han ströp mig med båda händerna, att jag hade jätteont på halsen och på armarna och att jag skrek, så att han som överföll mig sprang därifrån. Men jag minns inte hur jag hamnade på marken.

Efter överfallet lyckas Ellen ta sig in i bostaden. Hon var ensam hemma den natten.

Rädd. Efter överfallet vågar Ellen inte gå hem själv på kvällen. Foto: pia bispo

Först är det bara svart. Som att inte jag minns något på grund av chocken

– Jag ramlade ner på hallgolvet. Kunde knappt andas. Ringde 122 i stället för 112, sedan gick jag och la mig. Dagen efteråt larmade vi polisen som kom hit.

Ellen skadade revbenet vid överfallet, som nu utreds av polisens grova brott-avdelning. Hon sover dåligt och törs inte gå ensam på kvällarna. Eftersom gärningsmannen stack vet inte Ellen vad syftet med överfallet var.

– Min kompis följde mig hem en dag. Jag har aldrig varit en person som är rädd men nu vill jag inte gå till soprummet.

Rånare hade munskydd

Ellen berättar att mannen som överföll henne var svartklädd och hade på sig ett ljusblått munskydd, som används för att skydda sig mot covid-19. Att gärningsmän utnyttjar munskydden har polisen märkt i flera fall i söderort.

–Det har börjat komma fler ärenden där munskydd används som ett brottsverktyg. Det är en tacksam maskering. Man kan komma närmare människor utan att framstå som avvikande, säger Andreas Lekare, operativ koordinator vid Globenpolisen.

Ett annat exempel är ett personrån på Kalmgatan i Hammarbyhöjden den 6 januari, då två män genom knivhot tvingade till sig innehållet i plånboken från en man i 20-30-årsåldern. Enligt polisen hade rånarna munskydd och luvor.

Även åldringsbrott och stölder i butiker är enligt Globenpolisen exempel på brott där gärningsmän på sistone har använt munskydd för att dölja sitt ansikte.