– Jag känner det inte som ett måste. Eller ibland kanske, men i så fall ett bra måste. Många pass hade inte blivit av om jag inte hade haft streaken, men det känns alltid bättre när man väl är ute. Jag har aldrig ångrat ett pass! säger Elin.

Hon har precis varit med på ett tidigt morgonpass med en löpargrupp i stan när vi träffar henne. Annars springer hon för det mesta ensam, och på hemmaplan.

Med rosa hår och rosa kläder är Elin Ragnarsson väl synlig i löparspåret.

Med rosa hår och rosa kläder är Elin Ragnarsson väl synlig i löparspåret.

Stefan Källstigen

– Helst springer jag på morgonen och på Järvafältet. Det är skönt att komma ut i naturen.

Projekt på Rudbeck

Elin började med löpning hösten 2008, hennes sista år på Rudbeck, då hon valde att göra ett projektarbete om konditionsträning och testade hur mycket hon själv kunde förbättra sig under tolv veckors träning.

– Jag hade inte sprungit innan men fastnade för det. Ett enkelt sätt att träna. Jag har aldrig varit pinnsmal, alltid haft några extra kilon, men jag började väldigt lugnt utan farthets och tuffa mål.

Snart började Elin springa allt längre och testade både maraton och ultramaror. Våren 2014 gick det lite upp och ner med löpningen, ingen kontinuitet. Lösningen blev att springa varje dag.

– Jag ville bryta mönstret och bestämde mig för att springa 30 dagar i rad. Det funkade bra så då sa jag 100 i rad. Sedan ett år. När jag var uppe i 200 dagar kände jag att att jag kör på så länge jag älskar det.

"Sänk ambitionerna"

Än har kärleken inte tagit slut, och den 31 maj har Elin sprungit varje dag i tio år. Hon ligger tvåa på den svenska listan hos Streak Runners International.

Under de åren har runstreak, som företeelsen kallas, blivit allt mer populär. Det har blivit som en ”community”, beskriver Elin, med Facebooksida och en hemsida med en topplista över de med längst pågående streak.

Reglerna är enkla. Man ska springa minst en gång varje kalenderdygn, med 1,61 kilometer (1 mile) som minimigräns.

– Så länge man kommer ut genom dörren är man en vinnare. Sänk ambitionerna. Spring bara tio minuter bort och sedan tio minuter hem igen. Jag har haft ont i höften eller mensvärk, men oftast vänder det när man väl är ute, säger Elin.

Frågan är inte "om" utan "när"

För den som har svårt att komma upp ur soffan är det ett bra sätt att slippa frågan om man ska träna i dag eller inte. I stället blir frågan när man ska träna. Elin tror att det passar alla, utom möjligen de som inte kan låta bli att pressa sig och springa för mycket för fort.

Själv springer hon visserligen ofta långt, men relativt långsamt. Och hon har haft perioder då det har handlat om korta sträckor.

– För några år sedan gick jag igenom en utmattning. Jag pressade mig inte, men sprang varje dag även då. Det hjälpte mig. Jag blir harmonisk av att springa. Löpningen tog mig igenom det och blev min räddning.

Favoritlåten "Unbreakable" med Smash Into Pieces finns tatuerad på underarmen och ger styrka när det går tungt, berättar Elin Ragnarsson.

Favoritlåten "Unbreakable" med Smash Into Pieces finns tatuerad på underarmen och ger styrka när det går tungt, berättar Elin Ragnarsson.

Stefan Källstigen

Under sina tio år med runstreak har Elin varit småförkyld ett par gånger, men aldrig rejält sjuk med feber.

– Om jag är trött eller till och med hängig tar jag det bara extra lugnt, och håller koll på pulsen.

Sprang på en flygplats

Andra hot mot streaken har dock dykt upp längs vägen.

– En gång fick jag lov att springa på en flygplats. Flyget var försenat och det var enda sättet. Man måste vara lösningsorienterad, säger Elin.

10-årsdagen ska hon fira med att springa 10 mil på Järvafältets.

– Det är bland det bästa med runstreak, att komma ut varje dag och se naturens skiftningar och få uppleva alla väder.

Och det sämsta?

– Hmmmm. Nej, jag har svårt att hitta ett sämsta. Det är väl ett tecken på hur mycket jag tycker om det!