Enskede IP är något av ett andra hem för Elias Kapell. Båda hans föräldrar är friidrottstränare här och själv har han tränat på ip:n ända sedan han var sju år, för Hammarby friidrott.

Det har gett resultat. I början av augusti vann Svedmyrakillen SM-guld i mångkamp, för 15-åringar.

– Det var svårt att fatta. Målet var att ta medalj. Jag var inte alls säker på att vinna, säger han.

Mitt i träffar honom på Enskede IP, ett par dagar efter segern. Här är det fullt ös – mängder av barn går på friidrottskola under lovet. Elias Kapell är en av de unga ledare som lär dem grunderna i friidrott. Den här förmiddagen är det häcklöpning som gäller, hans egen favoritgren.

– Jag gillar att man inte bara springer utan också måste ta sig över något. Det gör det roligare, säger han.

"Roligt men nervöst"

Men Elias Kapell håller hög nivå i alla friidrottsgrenar – en stor fördel vid mångkamp. Vid mångkamps-SM i Ljungby ingick åtta: 80 meter häck, diskus, stavhopp, spjut, längdhopp, kula, höjdhopp och 800 meter. Elias Kapell tampades mot 18 andra 15-åriga killar och framför allt två av dem var svåra att slå. Till sist vann han, med 4 775 poäng och 34 poängs marginal till tvåan.

– Det var roligt men det var väldigt nervöst också, säger han.

Personliga rekord

15-åringen passade också på att slå personliga rekord i stav, längd, kula och 800 meter. Nu laddar han för nästa tävling: friidrotts-SM för 15-åringar i Linköping, den 20–22 augusti. Där ska han tävla i 80 och 300 meter häck, kula, diskus och spjut.

Till mångkamps-SM hade Elias Kapell med sig fem andra 15-åriga hammarbyare. Det var en stark grupp på tre killar och tre tjejer. Esther Sahlqvist, som är Sveriges bästa 15-åriga flicka på 80 meter häck, kom på femte plats. Hon hör till de 13 stycken 15-åringar från klubben som nu beger sig till SM i Linköping.

– Vi är ett gäng som åker tillsammans. Det är roligt att åka ihop, säger Elias Kapell innan han återgår till att träna de sommarlovslediga barnen.