Linnea, Tova, Niklas och Isabella. Där har ni gänget bakom Fuffens, Förening unga Fridegårdsfysiker. Det var Linnea och Tova som först födde idén och det är Tova vi möter den här dagen i det så kallade tysta rummet på Fridegårdsgymnasiet.

– Vi var på ett astronomi- och fysikläger som arrangerades av ung vetenskapssport och astronomisk ungdom och några andra föreningar. Det var jag, Niklas och Tova som var där och jag och Tova blev väldigt inspirerade att bli engagerade i astronomisk ungdom, berättar hon.

Får bidrag

Astronomisk ungdom är ett ideellt ungdomsförbund med "syfte att främja intresset för astronomi och rymdfart bland unga i Sverige." Det är under detta paraply som Fuffens startats.

— Vi får bidrag av astronomisk ungdom som i sin tur får bidrag av staten, säger Tova.

Fuffens kommer hålla små arrangemang som är fysikrelaterade

– Vi har planerat att åka till Naturhistoriska museet och Cosmonova. Vi ska bjuda in en föreläsare. Grillkväll och kanske titta på stjärnorna, så att vi får igång en gemenskap.

Var tittar man bäst på stjärnor i Håbo?

– Det har vi inte kommit fram till riktigt ännu. Men Tova har precis fått ett teleskop i 18-årspresent. Så det kanske är hemma hos Tova, haha.

Alla under 25

Föreningen hade 30 medlemmar när 2022 lämnade över till 2023. Nu måste alla förnya sina medlemsskap och det har många gjort. I dag har Fuffens 25 medlemmar.

– Det är rätt bra för en så liten skola, menar Tova.

Vilka får bli medlemmar?

– Det är för elever på Fridegårdsgymnasiet, men de som går i nian nu och vet att de ska börja på Fridegård får gärna bli medlemmar redan nu. Det är alla under 25 egentligen.

Svarta hål

Något som människor som studerar rymden har gemensamt är matematiken.

– Astronomi går att förstå utan matten, men om man vill gå in på djupet och förstå universum då krävs matten och det är väl därför vi har riktat in oss mer till natur- och teknikelever. För där läser man matte fyra och fem och fysik två och tre, så det är väldigt avancerad matte och fysik, säger Tova, men konstaterar igen att alla är välkomna.

– Så länge man har ett intresse kan man bli medlem i vår förening.

Hur intresserad är du?

– Jag har varit intresserad av fysik generellt, men det har verkligen väckts nu när jag började ha fysik och mattekurserna i ettan. Här räknar vi mycket mer på verkligheten och det går att förstå världen på ett bättre sätt. Nu på senare tid har jag intresserat mig mest för astronomi och kosmologi.

– Jag har läst mycket om Event Horizon-teleskop, när de försöker fotografera svarta hål. Hur universum startade och just svarta hål tycker jag är väldigt intressant.

Så i framtiden blir det jobb på Nasa?

– Det hade varit coolt.