Svensk innovation håller världsklass – men bristen på ingenjörer och teknisk spetskompetens riskerar att bromsa utvecklingen. Det menar aktörer som Ericsson, KTH, Stockholms universitet och Kista Science City, som tillsammans med Stockholms stad nu lanserar ett nytt initiativ för att ändra på det.
Syftet är att inspirera nästa generations ingenjörer – särskilt flickor – och att skapa långsiktiga strukturer för aktiviteter som väcker teknikintresset hos unga.
Projektet inleds i Järva, som har störst andel unga i hela Stockholmsområdet.
Från binära tal till datorer
Som en första del i satsningen bjöds 120 elever från närområdet in till teknikklustret i Kista. Med en tidig start på Ericssons huvudkontor fick deltagarna vara med om en riktig inspirationsdag med flera olika stopp och aktiviteter.
– Det har varit jätteroligt hittills! I morse hade vi en ledare som kunde gissa personers födelsedagar med hjälp av binära tal, och han lyckades, berättar Taif Ayad, som går i 8B på Husbygårdsskolan.
Tillsammans med ett gäng från samma klass har han precis gått en kurs i hur man bygger en dator och hur de olika datorkomponenterna fungerar tillsammans.
– Det har varit intressant. Nu har vi precis fått testa på att bygga datorer själva, det är coolt, vi har kopplat ihop många saker och fått el, internet och signal till datorn på bara någon timme, säger han.
Fritiof Andersen Ekvall från Vetenskapens hus instruerade Taif Ayad och resten av gänget från Husbygårdsskolan i hur man bygger en alldeles egen dator.
Emma Löf Hagström
Gaming och video
Fritiof Andersen Ekvall från Vetenskapens hus var dagens ledare för datorbygget, och berömmer eleverna.
I takt med att de förstod att kunskaperna kan vara bra att ha även för ens egna intressens skull ökade också entusiasmen, berättar han.
– Många blev extra uppmärksamma efter att de förstod vad de olika datordelarna gör och att man exempelvis skulle kunna bygga en egen gamingdator om man är intresserad av spel, eller en lite kraftfullare stationär dator om man är intresserad av filmredigering. Det är oerhört starka kunskaper att sitta på, och det är därför det är så viktigt att få testa på sådant här tidigt och bli inspirerad, säger han.
Finns alternativ
Vid dagens slut var Taif Ayad trött – men glad.
– Jag har alltid tänkt att jag ska bli försäljare och starta eget, men börjar inse att det finns jättemånga alternativ. Det är det som är så bra med utbildningen här i Sverige, det finns så många möjligheter – man kan gå vilken linje som helst och kan få stöd på vägen, med läxhjälp och sådant, säger han.
Han blev extra inspirerad av att få göra något utöver det vanliga under en skoldag.
– Man blir glad och motiverad. Det har varit så bra stämning, jag har så snälla kompisar med stora kompishjärtan, det är en jättebra klass och det är kul att få göra sådant här tillsammans.