I skottgluggen. När corona-pandemin slog till med kraft i mars 2020 kom den österrikiska skidorten Ischgl att stå i centrum. Flera smittade kunde härledas till en speciell afterski på den tyrolska skidorten. Foto: Most Photos

Elever som reser utomlands på sportlovet sätts i karantän

De Sollentunafamiljer som planerar att åka utomlands på sportlovet får räkna med att ha barnen hemma i karantän innan de är välkomna tillbaka till skolan eller förskolan. Det går Sollentuna kommun nu ut med i ett brev till alla vårdnadshavare i kommunen.

  • Publicerad 05:40, 23 feb 2021

– Vi önskar att alla följer rekommendationerna, annars riskerar vi att behöva övergå helt till fjärrundervisning igen, säger Linus Nygren, gymnasiechef i Sollentuna.

Brevet till vårdnadshavarna har undertecknats av utbildningsnämndens ordförande Soley Aksöz Lithborn (M) och av utbildningskontorets chef Linda Ekstrand.

De skriver att de ”har förstått att en del elever har resor till utlandet inplanerade” och då nya varianter av viruset som orsakar covid-19 fått stor spridning i flera länder vill de ”göra ett förtydligande kring vad som gäller för alla efter en utlandsresa”.

Det handlar om att testa sig så fort som möjligt efter att återkomst till Sverige och att testa sig igen fem dagar efter ankomsten.

Stanna hemma

Man ska även stanna hemma och undvika nära kontakter i minst sju dagar efter ankomst till Sverige. Det gäller också om test för covid-19 är negativa.

Barn, oavsett ålder, ska också följa rekommendationen att stanna hemma och undvika nära kontakter.

Om du testar positivt för covid-19 kommer du att få särskilda instruktioner från hälso- och sjukvården.

Rekommendationen att testa sig gäller oavsett vilka länder du har besökt och oavsett om du tidigare har haft covid-19.

Barn och elever som är hemma i karantän efter en utlandsvistelse under sportlovet ska anmäla frånvaro i skolplattformen, och skolan är inte skyldig att erbjuda fjärrundervisning.

Trängsel i fjällen

I Västra Götaland, där eleverna hade sportlov förra veckan, syns nu en ökad smittspridning och det har kommit rapporter om smittspridning och trängsel i fjällorterna och om förekomsten av den brasilianska virusmutationen i region Gävleborg.

Smittskyddet i regionen tog i går ett blixtbeslut om att rekommendera fjärrundervisning på högstadiet och i gymnasiet för att hejda ytterligare smittspridning. Det är en liknande utveckling som man hoppas kunna undvika i Sollentuna.

– Det är mycket provocerande att vi i Sverige under denna pandemi värderar utlandsresor och fjällsemestrar högre än våra barn och ungdomars utbildning. Fjärrundervisning försvårar barn och ungdomars lärande och ger lärarna en mycket tuff arbetssituation. Det är därför viktigt att vi så snart som möjligt får tillbaka våra elever till skolorna, säger Linus Nygren.

Fler nyheter i Vi i Sollentuna

Efter 16 månader: I morgon öppnar Sjöbergshallen igen

Nyheter "Det är fullt jobb nu, ända in i kaklet" Hösten 2019 stängde Hemköp i Sjöberg då rivningen av den gamla centrumbyggnaden inleddes. Sedan dess har Sjöbergsborna varit utan matbutik, men i morgon torsdag slår Hans och Malin Roosmark upp...onsdag 24/2 17:11

Nu får du besöka nära och kära på äldreboende

Nyheter Nästan alla äldre på särskilda boenden i Sollentuna har vaccinerats för covid-19 och anhöriga kan nu besöka sina närstående igen. Folkhälsomyndighetens rekommendationer gäller emellertid och besökare...onsdag 24/2 14:50