Utan Ribbyskolan var det många som körde för fort och flera som inte stannade vid övergångsställena. Eleverna som nu går i årskurs två var rädda att ta sig över vägen i korsningen från och till skolan, och ville få till en förbättring.

Inspirerade av en annan klass, som de hade sett i ett tv-program och som hade lyckats få till en förändring, ritade de olika lösningar på problemet och kontaktade sedan kommunen.

– Först ritade vi lite mer avancerade lösningar också, som en bro över vägen. Men sen tyckte vi att fartgupp var en bra idé, säger Knut Starnberg, 8 år.

Stolta över förändringen

Några månader efter att förslaget var inskickat var bygget i gång. Nu finns det fartgupp i samtliga riktningar i korsningen Nynäsvägen och Klockargatan utanför skolan.

– Vi hoppades så klart få ett svar, men vi räknade inte med att få till en förändring. I varje fall inte så snabbt. Men redan tre månader efter att vi skickade in förslaget började de gräva, säger Maria Zetterberg, lärare i klassen.

Nu känner sig eleverna väldigt stolta över att ha fått till en förändring.

– Vi tycker att det är stor skillnad. Det är mycket bättre och det känns säkrare att gå till skolan nu, säger Alicia Malaguti, 8 år.