Ville förändra. Barnen på Ribbyskolan tyckte att bilarna utanför skolan kör för fort. Efter att ha engagerat sig i frågan blev till slut farthindren verklighet. Foto: Christian Lärk

Elever på Ribbyskolan fixade säker skolväg

När trafiksituationen utanför Ribbyskolan kändes för farlig, tog elever tag i saken. Med egna förslag på en lösning kontaktade de kommunen – som nappade. Nu är flera fartgupp på plats.

  • Publicerad 10:49, 21 okt 2020

Det känns säkrare att gå till skolan nu.

Utan Ribbyskolan var det många som körde för fort och flera som inte stannade vid övergångsställena. Eleverna som nu går i årskurs två var rädda att ta sig över vägen i korsningen från och till skolan, och ville få till en förbättring.

Inspirerade av en annan klass, som de hade sett i ett tv-program och som hade lyckats få till en förändring, ritade de olika lösningar på problemet och kontaktade sedan kommunen.

– Först ritade vi lite mer avancerade lösningar också, som en bro över vägen. Men sen tyckte vi att fartgupp var en bra idé, säger Knut Starnberg, 8 år.

Stolta. Knut Starnberg, Alicia Malaguti och de andra eleverna i årskurs två på Ribbyskolan kontaktade kommunen om trafiksituationen utanför skolan och fick till en förändring. Foto: Christian Lärk

Stolta över förändringen

Några månader efter att förslaget var inskickat var bygget i gång. Nu finns det fartgupp i samtliga riktningar i korsningen Nynäsvägen och Klockargatan utanför skolan.

– Vi hoppades så klart få ett svar, men vi räknade inte med att få till en förändring. I varje fall inte så snabbt. Men redan tre månader efter att vi skickade in förslaget började de gräva, säger Maria Zetterberg, lärare i klassen.

Nu känner sig eleverna väldigt stolta över att ha fått till en förändring.

– Vi tycker att det är stor skillnad. Det är mycket bättre och det känns säkrare att gå till skolan nu, säger Alicia Malaguti, 8 år.

Farthinder. Nu finns farthinder i varje riktning i korsningen utanför skolan. Foto: Christian Lärk