Det blir Daniel Schmidt, socialpedagog och mångårig elevassistent på Väsby skola, som får kommunens Trygghetspris i år.

– Inget jag hade förväntat mig, men så klart jätteroligt, säger han.

Daniel hyllas för sitt stora engagemang för Väsbys barn och unga, inte minst i projektet ”Meningsfull fritid” på Väsby skola.

Sedan i höstas erbjuds eleverna i 6–9:an olika aktiviteter ett par timmar varje eftermiddag, vilka ordnas av ett 25-tal anställda på skolan. Det kan vara fotboll, basket, padel, hårmakeri, skönhetsaktiviter som naglar och styling, samt matlagning.

– Vårt ”fredagsmys, när ungdomarna hänger och äter pizza ihop, har varit jättepopulärt, säger Daniel Schmidt.

Projektet har enligt Daniel fallit väl ut.

– Framför allt har vi träffat rätt vad gäller de elever vi känt oro för. Sedan har vi andra elever som är här, som vi inte känt samma oro för, men som också har fått en meningsfull fritid.

Gjort skillnad

Han hoppas och tror att projektet gjort skillnad för de ungdomar som legat i riskzonen för att hamna i kriminalitet.

– Vi fångar upp dem två timmar sena eftermiddagar. Det finns fortfarande många timmar kvar på dygnet där de kan hamna fel. Men det handlar också om att skapa relationer så att de känner sig trygga.

Projektet fortsätter i höst och budgeten är enligt Daniel säkrad minst fram till årsskiftet.

– Jag har upplevt att det finns en vilja hos politikerna att sprida det här till andra skolor i Väsby. Vi får se hur det prioriteras.

Daniel har tidigare arbetat med sälj i olika former, drivit företag inom eventbranschen – och parallellt spelat innebandy på elitnivå.

– ”Förändringen” kom väl egentligen när jag började på Väsby skola 2013. Då märkte jag att jag hade en form av fallenhet för att arbeta med människor och kände att det var meningsfullt – och att jag kunde göra skillnad.

Var kommer ditt engagemang ifrån?

– Jag har alltid haft ett driv att vilja hjälpa människor som behöver hjälp. För några år sedan bestämde jag mig fullt ut för att jobba specifikt med ungdomsfrågor i takt med den samhällsutveckling vi ser. Då tänkte jag att mitt arbete faktiskt kan göra skillnad.