Den 16 maj var det 14 år sedan hårdrocksångaren Ronnie James Dio gick bort i cancer. "Den lille mannen med den stora rösten" var sångare i Rainbow, Black Sabbath och den egna gruppen Dio.

En stor musikprofil som bör hyllas, tyckte Micke Rosengren och Elisabet "Bettan" Johansson i Väsby Rock. Tillsammans med fotograf Tallee Savage och Stefan Bergström från heavy metal-bandet Skintrade bestämde de sig för att ordna en insamlingsgala till hans minne.

– Han var ända sedan 1980-talet en väldigt omtyckt och respekterad artist i branschen. Han är en otroligt saknad röst i rocksvängen. Vi känner att vi vill hedra honom och samla in pengar till hans minne, säger Bettan.

Ronnie James Dio, sångare i Black Sabbath och Rainbow, som gick bort i cancer 2010.

Ronnie James Dio, sångare i Black Sabbath och Rainbow, som gick bort i cancer 2010.

Väsby Rock Podd

Och många artister ville vara med – trots noll kronor i arvode.

– Vi hade räknat med ett tiotal artister, ett husband där det skulle bytas gitarrist och sångare. Men nu är det fem bandkonstellationer och sex akter. Vi har till och med fått tacka nej till artister i Rock-Sverige för att de inte får plats.

Och de 550 biljetterna är redan sålda.

– Det blev ramaskri när de tog slut. Självklart hade vi valt en större arena om vi hade vetat, men vi hade ingen aning om att intresset var så stort när vi drog i gång projektet, säger Bettan.

– Vi hade kunnat boka Friends arena, säger Micke och skrattar.

Många minns rockfestivalen

Micke och Bettan är bekanta namn och ansikten för många. 2013–2015 arrangerade de Väsby Rock Festival i Vilundaparken. En otroligt populär festival som föll på ekonomin då det är svårt att sälja tillräckligt många förköpsbiljetter som krävs för att kunna signa med artisterna – och för mycket jobb. 

Den dörren är nu stängd.

– Festivalen kommer inte att återuppstå, vi börjar bli gamla och trötta och orkar inte lika mycket, säger Micke.

Men tror ni att de ligger på latsidan? Icke.

Sedan ett år tillbaka driver de tillsammans med Tallee Savage Väsby Rock Podd där de pratar med artister och människor kring musikscenen. Nästan 50 avsnitt har spelats in – och lika många artister står på kö för de lite djupare samtalen.

– Det har gått över förväntan och blivit en större grej än jag trodde, säger Micke Rosengren.

En artist som de tycker sticker ut i podden är Lea Larsson, trummisen som föddes som kille.

– Hennes resa berörde verkligen. Men alla artister har bidragit på något sätt. En del har pratat om att de klarat sig genom alkoholism, droger och psykisk ohälsa. De bjuder på sig själva. För oss i podden är det viktigt att det inte blir några wikipediafrågor.

Har ni någon drömartist kvar till podden?

– Väsbysonen Joey Tempest vore ju pricken över i:et. Det kanske är dags att våga fråga honom nu, säger Bettan hoppfullt.