Ett nytt EU-direktiv som träder i kraft i höst gör gällande att anställda inom kommun och region ska ha minst elva timmars sammanhängande vila varje dygn.

Men många ur räddningstjänsten menar att det kommer att göra vardagen avsevärt svårare. Under tisdagen samlades därför brandmän på Ryssgården på Södermalm för en manifestation mot den nya bestämmelsen.

– De hävdar att det är för att ge oss större chans till vila och återhämtning, men det kommer att ha motsatt effekt. Det nya förslaget skulle innebära att vi måste jobba fler och kortare pass, vilket gör att vi måste åka till och från jobbet oftare, säger en brandman vid Katarina brandstation.

Förhoppningen är att det ska tas beslut om att ta avsteg från direktivet.

Förhoppningen är att det ska tas beslut om att ta avsteg från direktivet.

Privat

"Slår sönder våra veckor"

I dag jobbar de med minimivila på nio timmar. Det gör att helgpass kan komprimeras så att de jobbar två av fyra helger på en månad.

Farhågan är att det nya direktivet gör att fler helger tas i anspråk då det måste vara längre mellan passen och personal måste åka hem mellan dem.

– Det skulle slå sönder våra veckor och familjeliv. Det blir också ännu bökigare för dem som långpendlar till jobbet.

Initiativet Skydda räddningstjänstens arbetstider har gjort en enkätundersökning bland 2 300 brandmän och befäl. I den uppger 74 procent att de överväger att byta jobb om förändringarna i schemat träder i kraft. 97 procent tror inte att de nya reglerna leder till bättre återhämtning och vila.

– Vi är rädda att det här sänker beredskapsnivån i Stockholm. Redan nu har vi små styrkor på stationerna och det här kommer att göra det svårare att rekrytera ny personal.

Målsättningen med manifestationen är att få Sveriges kommuner och regioner att gå med på lokala undantag till direktivet.