När mörkret börjar lägga sig över Rudan på lördag, 11 februari, tänds eldar för att lysa upp i skymningen. Då fylls området av mingelartister som jonglerar med eld och nere vid sandstranden blir det maffig eldshow. 

– Det blir ett finalnummer med eld och opera. Det är Haninges stora operastjärna Johanna Martell och Zirkus Lokomotiv som vi gifter ihop till en föreställning som jag tror kommer att väcka stor uppmärksamhet, säger Göran Lidbrink, kultursamordnare på Haninge kommun.

Det är andra vintern i rad som det arrangeras eldfest i Rudan.

– Element som mörker, kyla, eld och värme är så grundläggande för oss. Det slår an något i vårt dna, det får en slags magi, säger han.

Vinter på Rudan - Zirkus Lokomotiv

Vinter på Rudan - Zirkus Lokomotiv

Thomas Hultgren/Haninge kommun

Men i år hålls eldfesten i en mer koncentrerad version än i fjol för att besökare ska kunna hålla värmen uppe hela kvällen.

– Vi vill man ska kunna ta del av hela programmet, alla artister och prova på-aktiviteter.

Prova på-aktiviteter

Nere vid Rudans strand fylls scenen med en rad uppträdanden, bland andra jazzmusikern Jesse Lindgren och folkmusikgruppen Tonå.

Tillsammans med flera lokala föreningar får besökarna också prova på sporter så som längdskidåkning, ishockey och orientering. Det finns också möjlighet att prova på teater och tillsammans med Handen smedja får man göra egna smycken.

– Alla aktiviteter är gratis. Idrottsföreningar kommer också att finnas på plats för att sälja soppa och hålla i korvgrillning, säger Göran Lidbrink.