Den första snön kom med besked i helgen – och en hel del elstörningar med den.

På måndagsmorgonen var drygt 340 hushåll utan el i kommunen, varav de flesta på Munsö och norra Färingsö. Under natten till måndagen hade drygt 1 500 hushåll varit strömlösa i hela kommunen.

– Vi hade ett team ute i natt och nu har ett piggt gäng bytt av dem. De går längst med ledningarna för att hitta felet, säger Jonatan Björck, presschef på Ellevio.

Tung snö

Det är den tunga snön som har skapat avbrotten, antingen av träd som fallit eller som tyngts ned och lutas mot ledningarna.

– Det är lättare nu när det är ljust, men det tar alltid tid att lösa den här typen av fel. Det är lättare en solig sommardag, säger Jonatan Björck.

Även trafiken var vägarna var hårt prövade av vädret. Ymnigt snöfall och mycket snö på kort tid gjorde framkomlighet på vägarna mycket begränsad.

– Vi har haft en ansträngd situation på morgonen. Det har inte skett några olyckor men någon buss har fastnat i snön, säger Christer Ekelund, kommunikationschef på VR som kör busstrafiken i Ekerö kommun.

Snön har också gjort att en hel del busslinjer dragits in.

– Det gör vi för att inte fastna i trafiken, för vi vill inte riskera att resenärer blir sittande i bussarna och inte kommer varken fram eller tillbaka, säger han.

Christer Ekelund hänvisar till SL:s reseplanerare för uppdaterad information.