Populär. Ekerö kommun är en av landets bättre kommuner att bo i enligt en färsk ranking. Foto: Mostphotos

Ekerö högt upp i stor kommunrankning

Ekerö är en riktigt bra kommun att leva i. I alla fall sett till den stora lista som magasinet Fokus presenterar varje år. "Trenden är att kranskommunerna går framåt", säger Janne Sundling som sammanställt statistiken.

  • Publicerad 10:50, 30 jun 2021

Ekerö är jämnbra. Det är inget som sticker ut

Sedan 16 år tillbaka gör nyhetsmagasinet Fokus en stor ranking som de kallar "Bäst att leva".

I rankingen går de igenom alla landets 290 kommuner i tolv olika kategorier. Bland det som jämförs finns miljö, kommunal ekonomi, bostäder, arbetsmarknad och äldres situation.

I årets ranking tar Ekerö stora kliv uppåt och hamnar på en delad 13:e plats tillsammans med Kungälv.

I fjol placerade sig kommunen på plats 24. Magasinets reporter Janne Sundling har själv bott i både Stenhamra och Ekerö centrum. Han lyfter kommunens höga lägstanivå.

– Ekerö är jämnbra. Det är inget som sticker ut, säger han.

Lämnar städerna

Totalt ligger 365 statistiska sammanställningar och större kommunrankingar bakom hur kommunerna presterar i de tolv kategorier.

– Vi ser att storstäderna backar och att många de senaste 15 månaderna har valt att etablera sig utanför städerna i kommuner som har hyfsat pendlingsavstånd, säger Janne Sundling.

I kategorin utbildning hamnar Ekerö högt, men det finns områden som kommunen inte får lika höga siffror inom.

– De är inte lika bra inom fritid och kultur. Det är ett problem som många andra kommuner som växer snabbt har, säger han.

En utmaning han ser hos Ekerö är om det inte byggs mer lägenheter för ökad inflyttning i framtiden.

– Ekerö är traditionellt en villakommun, men villapriserna kan bli problem. Nu visar de här siffrorna statistik bakåt, så det visar sig på sikt, säger Janne Sundling.

Topp fem i Fokus "Bäst att leva 2021"

1. Lomma

2. Nacka

3. Habo

3. Kungsbacka

3. Täby

Källa: Fokus

Visa merVisa mindre

Ellie har räddat 500 krukor örter

Nyheter Ekeröbo tillverkade pesto och sålde vidare Ellie Nordberg har satsat på ett annorlunda sommarjobb. Med intresse för hållbarhet har hon startat företaget Rescued Herbs. I samarbete med en lokal örtagård har hon samlat in örter som annars...fredag 23/7 14:49

Unga författare bakom ny bok om Mälaröarna

Nyheter Populär skrivarverkstad blev digital Under våren har ungdomar skrivit noveller som nu har resulterat i en bok. Flera noveller från Mälaröarna tar plats i boken som går att låna eller köpa på biblioteken.fredag 16/7 15:52

Här ordnas svängiga jazzkvällar i Skå

Nyheter Förening hoppas locka Mälaröborna till folkparken Sugen på en svängom i parken? Under sommaren anordnar föreningen Jazz på Mälaröarna fyra coronasäkra konserter på Skå festplats, med hopp om många glada miner på dansbanan.fredag 16/7 15:28