SVÄVARE. Så här kan den nya pendelbåten som ska gå från Tappström se ut. Foto: Stefan Källstigen/Candela

Ekerö blir teststräcka för nya pendelsvävaren

Att sväva på vattnet från Tappström till Klara Mälarstrand på 25 minuter. Det låter kanske som sci-fi, men redan nästa vår kan det bli verklighet.

  • Publicerad 10:59, 23 jun 2022

25 minuter kan inget annat trafikslag slå för sträckan.

Nu är det klart: Det blir Ekerö som får testa den nya supersnabba pendelbåten när den sätts i trafik nästa vår, vilket Dagens industri var först att rapportera om.

Den nya båten är ett elektriskt bärplansfartyg som med sina 25 knop är världens snabbaste elektriska passagerarbåt. Det är också Regions Stockholms snabbaste fartyg och klipper restiden från Tappström till Klara Mälarstrand med en halvtimme.

– 25 minuter kan inget annat trafikslag slå för sträckan. Det betyder också att det kan finnas fler sträckor i Stockholms län där pendelbåten i praktiken kan både det snabbaste och trevligaste sättet att resa, säger Gustav Hemming (C), tillväxt- samhällsplanerings- och skärgårdsregionråd i Region Stockholm, till Dagens industri.

Så kan båtpendlarna sväva fram – redan om ett par år

Testkörning nästa vår

Testkörningen som beräknas drar i gång under våren 2023 och hålla på fram till hösten samma år, kommer vara extrainsatt trafik och alltså inte ersätta pendelbåtslinje 89 som nu trafikerar sträckan.

Ordinarie SL-taxa kommer gälla på båten och pilotprojektet är ett samarbete mellan Trafikverket, Region Stockholm och båtkonstruktören Candela.

Detta är den nya båtpendeln

Candela P-12 Shuttle har en marschfart på 23 knop.

När den kommer upp i 16-18 knop nåt fartyget sitt flygläge. Då minimeras friktionen mellan skrov och vatten och fartyget blir som mest energieffektivt.

Detta ger en räckvidd på mellan 40 och 60 sjömil.

Fartyget är 12 meter långt och rymmer 30 passagerare.

Källa: Region Stockholm

Visa merVisa mindre

190 gravstenar riskerar att välta på Ekerö

Nyheter Många underkändes i trycktest En vält gravsten kan orsaka stora skador. För att undvika det har nästan 900 av Ekerö kyrkas gravstenar trycktestats de senaste månaderna. Många av dem visade sig inte klara trycket.torsdag 29/9 17:03

Nya fynd vänder upp och ner på idén om Birka

Nyheter Arkeologer upptäckte nytt varv Ett varv på Björkös norra udde har upptäckts i nya utgrävningar på Björkö. Nu vänds den etablerade bilden av Birka upp och ner.onsdag 28/9 8:28

De slår ett slag för inomhusgolf i Troxhammar

Nyheter Året runt-öppen anläggning ska locka nya spelare Är du sugen på att provspela några av världens mest kända golfbanor? Eller kanske gå en runda i shorts och t-shirt i mitten av december? Med teknikens hjälp kan du nu göra det utan att ens lämna...måndag 26/9 16:47