Nu är det klart: Det blir Ekerö som får testa den nya supersnabba pendelbåten när den sätts i trafik nästa vår, vilket Dagens industri var först att rapportera om.

Den nya båten är ett elektriskt bärplansfartyg som med sina 25 knop är världens snabbaste elektriska passagerarbåt. Det är också Regions Stockholms snabbaste fartyg och klipper restiden från Tappström till Klara Mälarstrand med en halvtimme.

– 25 minuter kan inget annat trafikslag slå för sträckan. Det betyder också att det kan finnas fler sträckor i Stockholms län där pendelbåten i praktiken kan både det snabbaste och trevligaste sättet att resa, säger Gustav Hemming (C), tillväxt- samhällsplanerings- och skärgårdsregionråd i Region Stockholm, till Dagens industri.

https://www.mitti.se/nyheter/sa-kan-batpendlarna-svava-fram-redan-om-ett-par-ar/repucy!yF5pMXY55TY2N1gEx1yfTA/

Testkörning nästa vår

Testkörningen som beräknas drar i gång under våren 2023 och hålla på fram till hösten samma år, kommer vara extrainsatt trafik och alltså inte ersätta pendelbåtslinje 89 som nu trafikerar sträckan.

Ordinarie SL-taxa kommer gälla på båten och pilotprojektet är ett samarbete mellan Trafikverket, Region Stockholm och båtkonstruktören Candela.