Tappar. Ekerö tappar flera placeringar i en företagsrankning. Foto: Stefan Källstigen

Ekerö backar i näringslivsrankning

Ekerö fortsätter att tappa i den årliga rankningen över landets bästa företagsklimat. Nu är kommunen bland landets hundra sämsta. Enligt näringslivschefen behöver man jobba mer med service och bemötande.

  • Publicerad 11:44, 27 sep 2021

Att ändra attityder är något som tar tid,

Tre år i rad har Ekerö kommun tappat i Svenskt näringslivs rankning Företagsklimat.

Resultatet i rankningen bygger till två tredjedelar på enkätsvar från lokala företagare och en tredjedel på statistik från Statistiska centralbyrån och affärs- och kreditinformationsföretaget UC.

För Ekerös del svarade 165 företag. Av landets 290 kommuner ligger Ekerö på 192 plats, tio platser sämre än i fjol.

– Mycket handlar om att andra kommuner har ryckt ifrån i deras näringslivsarbete, säger Johan Elfver, näringslivschef i Ekerö kommun.

Lite dialog

Årligen görs flera liknande rankningar av andra avsändare. Johan Elfver ser allvarligt på resultatet i Företagsklimat.

– Det är viktigt att förhålla sig till.

I enkäten är dialog mellan företag och kommunens beslutsfattare ett område där Ekerö ligger långt ner, på plats 270. Även tjänstemännens attityd till företagande ligger långt ner, på plats 278.

Enligt Johan Elfver pågår där ett förändringsarbete som han tror kommer synas på längre sikt.

– Det är något vi har börjat med i år. Att ändra attityder är något som tar tid.

Bland de områden där kommunen hamnar högt finns marknadsförsörjning, det vill säga hur stor andel av kommuninvånarnas inkomster som kommer från privata företag. Där ligger Ekerö på plats tio.

I kategorin företagsamhet, som mäter hur många som är godkända för F-skatt, är delägare i ett aktivt handelsbolag eller är vd eller styrelsemedlem i ett aktivt aktiebolag, ligger Ekerö på elfte plats.

Ekerös placering senaste åren

2016: 138

2017: 86

2018: 99

2019: 147

2020: 182

Källa: foretagsklimat.se

Visa merVisa mindre

Chef. Johan Elfver är kommunens näringslivschef. Foto: Ekerö kommun

Ett år till val – Hur ska kommunikation och transport bli bättre på öarna?

Nyheter Det lovade politikerna 2018 Mindre än ett år återstår till nästa val. Därmed har sittande styre haft tre år på sig att nå de mål och löften de gav inför valet 2018. Men hur har det gått, vilka löften har infriat och vad tycker...torsdag 21/10 16:40

Ett år till valet – Hur ska Ekerö bli tryggare?

Nyheter Det lovade politikerna 2018 Mindre än ett år återstår till nästa val. Därmed har sittande styre haft tre år på sig att nå de mål och löften de gav inför valet 2018. Men hur har det gått, vilka löften har infriat och vad tycker...onsdag 20/10 11:40

Ett år till valet – Hur ska Ekerö bli en bättre kommun att åldras i?

Nyheter Det lovade politikerna 2018 Mindre än ett år återstår till nästa val. Därmed har sittande styre haft tre år på sig att nå de mål och löften de gav inför valet 2018. Men hur har det gått, vilka löften har infriat och vad tycker...tisdag 19/10 12:07