– Man kan bygga kring trädet. Man behöver inte ta ner det, säger Maria Olausson på Naturskyddsföreningen i Österåker.

I en insändare har föreningen försökt få uppmärksamhet kring eken vid Bergavägen nära Centralvägen som byggföretaget Peab vill fälla.

”Grön tråd”

Skälet till fällningen: Peab ska bygga nya bostadsområdet Bergahöjden 4 med tillhörande parkeringsmöjligheter. Samtidigt vill Peab med fraser som “Det löper en grön tråd genom allt vi gör” gärna framhålla att man är ett företag som arbetar med hållbarhet.

”Det kan upplevas som hyckleri att ni inte tagit hänsyn till eken när ni planerat parkeringen” skriver Naturskyddsföreningen.

När Mitt i kontaktar Peab bekräftar bolaget att den uppemot hundra år gamla trädet ska fällas.

Ersätts med andra träd

”Det stämmer att vi kommer att behöva ta bort eken, detta för att bostäderna som ska uppföras ska få en lämplig placering. Inom Peab har vi ett hållbarhetsansvar vid framtagande av ett projekt och vi kommer att ersätta eken med andra träd på platsen”, skriver företagets pressavdelning.

På frågan om vad som ska byggas på platsen där eken står svarar Peab att det ska bli ”bostäder med tillhörande parkeringsmöjligheter”.

– Som alltid känns det väldigt märkligt när man spränger berg och tar bort natur, men ibland måste man. När det gäller det här har jag inte hela bilden, säger Åkersbergabon Anne som passerar trädet vid Bergavägen.

– Men det är jättetråkigt, och det är bra att folk reagerar.