Länsstyrelsens kontroller av abborre i 18 av länets sjöar visar att fisken i flera av dem innehåller höga halter av PFAS. Orsaken till de förhöjda halterna är sannolikt att sjöarna är påverkade av deponier, avfallsanläggningar och skum från brandövningsplatser.

Det var redan innan sommaren som Botkyrka kommun avrådde fiskare från att konsumera egenfångad abborre i Albysjön, Aspen, Bysjön, Getaren, Tullingesjön och Uttran – i olika grad. I Tullingesjön och Bysjön avråds man helt från att äta fisken medan i Albysjön rekommenderas man från att inte äta fisken oftare än 2–3 tillfällen per år.

Egenfångad fisk från Aspen, Uttran och Getaren rekommenderas barn, ammande, gravida och de som planerar bli gravida att inte äta oftare än 2–3 gånger per år medan resterande inte bör äta fisken mer än en gång per månad.

Rekommendationerna gäller tills vidare.

Nya provtagningar

Nu tar man även prover i fler sjöar: Stora och Lilla Skogssjön, Axaren och Malmsjön. PFAS-kontroller ska också göras på större fiskar.

– Det är för att se vad de innehåller så vi kan göra en bedömning om deras lämplighet som människoföda, säger Dan Arvidsson, miljöutredare på Botkyrka kommun.

Vad ska till för att häva restriktionerna?

– Det får vi se utifrån den kompletterande undersökningen som vi gör nu. Rapporten från den ska vara klar innan nyår och först då får vi se om det blir någon ändring – det är något vi och miljö- och hälsoskyddsnämnden med stöd av Livsmedelsverket får ta ställning till då. Sannolikt kommer rekommendationerna att gälla en lång tid framöver, säger han.