– Det kändes konstigt. Jag trodde inte att jag skulle vinna. När jag hörde juryns beskrivning av vinnarbidraget trodde jag först inte att det handlade om mig, säger Hampus Sundqvist.

Elva deltagare ställde upp i årets deltävling i Sollentuna. Alla sjöng en låt de själva valt och flera hade skrivit sina låtar själva.

En av dem var just vinnaren Hampus Sundqvist. Han tävlade med sin låt ”Solklart” som han skrivit tillsammans med Mikael Hjelte. Den gick hem både hos publiken och hos juryn som bestod av medarbetare från kultur- och fritidskontoret, Tomas Andersson från Kulturverkstan och artisten Shirley Clamp.

– Låten handlar om Solom 10 år. Det var ett uppdrag vi fick på Kulturverkstaden, att skriva en låt om Soloms 10-årsjubileum, säger Hampus Sundqvist.

Kompas av liveband

De tävlande kompades av ett band med lärare från Sollentunas kulturskola och hela festivalen leddes av konferenciererna Maria Stadell och Marcus Möller från kulturskolan.

I och med segern i deltävlingen i Sollentuna får Hampus Sundqvist tävla i semifinalen på Nalen den 10 april. De som går vidare därifrån gör upp i finalen som äger rum på Stockholm Waterfront den 15 juni.

– Och oavsett hur det går i semi och eventuell final så kommer Hampus att få sjunga på nationaldagsfirandet i Edsbergsparken, säger Ian Carell-Brunnberg.

Arrangemanget växer

Ian Carell-Brunnberg, producent allmänkultur i Sollentuna kommun, berättar att arrangemanget har tagits till en helt ny nivå.

– Det har blivit mer uppmärksammat, vilket är något vi har jobbat för. Till exempel har vi varit ute på dagliga verksamheter och träffat folk och peppat fler att våga vara med, säger han.

Shirley Clamp var med i juryn och även gästartist. Här är hon med förra årets vinnare Felica (närmast kameran) och Petra (till höger)som var en av deltagarna i år.

Shirley Clamp var med i juryn och även gästartist. Här är hon med förra årets vinnare Felica (närmast kameran) och Petra (till höger)som var en av deltagarna i år.

Almut Schlick

Inför nästa år finns planer på att Funkisfestivalens deltävling i Sollentuna, som arrangeras av kultur- och fritidskontoret, ska flyttas till en större lokal och flyttas från eftermiddag till kväll.

– Det var så mycket folk i år, vi måste ha en större lokal. Vi vill att fler ska kunna komma och titta nästa år, säger Ian Carell-Brunnberg.