Enligt Aftonbladet har företaget transporterat vaccin i tygpåsar och plastpåsar, vaccin har fått stå framme och kylskåp där vaccin förvarats har varit utan ström i flera dagar. Det vittnar anställda och tidigare anställda om.

Nästan alla vacciner behöver förvaras i kyla. Felaktig temperatur leder till att vaccinet blir verkningslöst.

Svea vaccin anlitas av Region Stockholm för vaccinering av de grupper som rekommenderas ta influensavaccin och vaccin mot covid-19.

Regionen utreder

De senaste fyra åren har företaget ersatts med 34 miljoner kronor för detta, med en peak 2021 om 16 miljoner då covid-vaccinationerna tog fart.

– Vi ser väldigt allvarligt på det här, säger Christoffer Bernsköld, avdelningschef Närsjukvård.

Regionen utreder nu om Svea vaccin har skött sig enligt avtal.

– Vi tittar på inrapporterade data och har begärt in kompletteringar, som att personalen har rätt kompetens och hur de jobbar med kvalitet. Men hur de hanterar transporter är svårt för oss att kontrollera, säger han.

Avvisar oro

Enligt Bernsköld har företrädare för Svea vaccin uppgett att de som är oroliga över om det vaccin de fått är verkningslöst kan få nytt vaccin eller pengarna tillbaka.

Men när Mitt i:s reporter besöker sin mottagning och undrar om de vaccinationer som gjordes i höstas verkligen skyddar, säger personalen att deras vacciner alltid hålls kylda och att man inte behöver vara orolig. Någon ny vaccinering erbjuds inte.

Och om så varit fallet, hade det inte bara varit att kavla upp ärmen, enligt Farshid Jalalvand, vaccinexpert vid Läkemedelsverket:

– För många doser på kort tid kan ge motsatt effekt, att tolerans i stället för immunitet byggs upp i kroppen. Det är bra att låta det gå åtminstone ett par månader innan man tar en ny dos.

Innebär fara

Vaccin är mycket känsliga.

– Vaccin degraderar gradvis. En del klarar en tid i rumstemperatur, andra bara ett par timmar. Och de har ett "bäst före datum" även om de hålls kylda. Och om ett vaccin tappat om så bara tio procent av sin verkan så kan det innebära fara då man inte får maximalt skydd, säger han.

Inspektionen för vård och omsorg har ännu inte inlett något tillsynsärende, men "har tagit del av uppgifter kring vårdgivaren" skriver de i ett mejl.

Mitt i söker Svea vaccins ägare Ridha Hadfi.