Pandemin är över. Några ligger och gassar i de överdimensionerade solstolarna i Kyrkparken. Lastbilarna dammar där borta i Barkarbystaden.

Tre skrattmåsar svävar ovanför dammen – men också i livsfara.

Två av deras artfränder hittades döda här i mitten av maj av den influensa som som låg bakom hundratals döda måsar någon mil söderut, i Råstasjön i Solna.

– Det är jättetråkigt. Det är först och främst synd om fåglarna. Normalt sett brukar det vara mängder av fåglar här, nu är det väldigt tomt, säger Lotta Jansson, som bor i Barkarby.

Mikael Grönberg och Lotta Jonsson tycker framförallt synd om fåglarna: "Inte lika mycket fåglar här nu som det brukar"

Mikael Grönberg och Lotta Jonsson tycker framförallt synd om fåglarna: "Inte lika mycket fåglar här nu som det brukar"

Erik Lejdein

Färre skrattmåsar än tidigare

Flera som Mitt i pratar med i parken upplever att det är färre skrattmåsar här än det brukar. En äldre herre säger i förbifarten att det brukar sitta i långa rader på bron.

Bredvid dammen ligger en nybyggd lekplats och även uppskattad hundrastgård. Hundägaren Gunilla Kristofferson står och tittar på när hennes dvärgpinschers nyfiket nosar runt i gräset.

– Jag tycker att det är färre fåglar än vad jag är van vid.

Är du orolig för dina hundar?

–  Jag går inte nere vid dammen för de försöker alltid äta allting. Och det är ju fågelbajset som smittar som jag förstått.

Oklart hur hundar påverkas

Hon tycker att man fått dålig information kring hur hundarna skulle reagera om de skulle bli smittade. Och det är inte så svårt att föreställa sig att det skulle kunna ske, menar hon. En räv insjuknade nämligen nyligen i fågelinfluensa.

– Mina hundar är också ganska små så de kanske drabbas hårdare än en större hund.

Totalt rör det sig om ett tjugotal döda måsar i Järfälla. De flesta har hittats borta vid Säbysjön.

– När vi fick rapporterna om att måsar dött av fågelinfluensan i Solna var det väntat att den skulle sprida sig hit, säger kommunekologen Katarina Ekestubbe på Järfälla kommun.

Gunilla Kristofferssons hundar nosar på det mesta – även på fågelbajs.

Gunilla Kristofferssons hundar nosar på det mesta – även på fågelbajs.

Erik Lejdelin

Ett stort problem

Fåglarnas fågelsträck går via Råstasjön och vidare norrut över Järfälla och Säbysjön. Den smitta som drabbat fåglarna är av varianten högpatogen H5N1. De senaste influensasäsongerna har varit mycket svåra och ett rekordhögt antal influensafall hos tama fåglar har rapporterats i Europa och Sverige, enligt Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA).

I mars beslöt man sig för att avliva 22 000 djur på en gård i Skåne då djur konstaterats smittade av H5N1. Orsaken till att så pass många skrattmåsar nu drabbas av influensa beror enligt SVA på att fåglarna häckar i kolonier där de är mycket nära varandra.

Håll koll på hunden

Men risken att smittas som människa betraktas som väldigt låg. Det är framförallt hundägare som uppmanas hålla sina hundar under uppsikt. Även om risken att de smittas också är låg.

– Det är överhuvudtaget viktigt att hålla sin hundar kopplade i reservatet. Man ska inte störa fågellivet under häckningsperioden, men det kanske nu är ännu mer viktigt nu att hålla koll så att hunden inte går fram till döda fåglar.

Kan sprida sig

En sothöna skvalpar runt med sina ungar i det dyiga Kyrkparksdammen. Några gräsänder och ett par kanadagäss simmar en bit bort. Borta vid Säbysjön finns ännu fler arter. Risken finns att smittan sprider sig.

– Vi håller ögonen öppna hela tiden. Jag har jobbat med det här i över tjugo år och aldrig varit med om något liknande i Järfälla.