Vatten. Det är ett genomgående tema i parken, berättar Susanna Udd, landskapsarkitekt på kommunen.

Efter upprustningen – nu öppnar Sjödalsparken

Under hela pandemin har Sjödalsparken varit stängd för Huddingeborna. Men nu är upprustningen äntligen klar. Välkommen till Huddinges stadspark – med vatten, fruktlund, boulbanor och en riktig långbänk.

  • Publicerad 16:29, 24 nov 2021

Det fixas och donas och planteras in i det sista, men snart är allt klart. Nästa lördag, den 27 november, invigs parken.

– Det ska bli väldigt roligt att den fylls med liv igen, säger Susanna Udd, landskapsarkitekt på kommunen.

Vatten är ett genomgående tema i den nya parken. Den stora entrén från centrum leder in mot en stor cirkelformad bassäng. Ur bassängen reser sig spegelpelare med belysning.

– Det blir ett väldigt vackert ljus på kvällen.

Vid sidan av entrén porlar vatten i en långsmal ränna likt en bäck. Det är vatten från Fullerstaån som gått i ledningar under parken, men som nu delvis gjorts synligt.

– Det kommer upp här och leds sedan ner och upp i bassängen i mitten. Sedan går det längs med den cirkelformade gräsytan bort till våtmarken innan det leds ner igen och bort till pumpstationen vid Trehörningen, berättar Susanna Udd.

Det kommer även att sättas upp ett betongbord vid entrén där man kan följa vattnets väg på en stor karta.

I rörelse. Likt en porlande bäck strömmar vattnet vid entrén. Belysning gör att vattnet glittrar när mörkret faller. Foto: Pernilla Fagerström

Många sittplatser

I den medborgardialog som hölls innan upprustningen av parken började kom det fram att många önskade fler bänkar och mer planteringar. Så har det också blivit.

Längs med gången runt den cirkelformade gräsplanen finns en riktig långbänk.

– Det är Huddinges längsta bänk. Hela soffan är 30 meter lång, säger Susanna Udd.

Bakom bänken finns en fruktlund. Här kommer Huddingeborna kunna plocka äpplen, päron och plommon nästa höst.

De äppelsorter som fick flest röster i den omröstning som hölls hösten 2018 har planterats: Åkerö, Gravensteiner, Katja och Aroma.

Där finns också några pallkragar där Huddingeborna själva ska kunna odla.

– De exakta formerna för hur man ska anmäla intresse har vi inte bestämt ännu.

Långbänk. Huddinges längst parksoffa är 30 meter uppdelad på tre sektioner.

Äppelblom. Åkerö, Katja, Aroma. I fruktlunden är det fritt fram att plocka äpplen, päron och plommon. Det finns också några pallkragar att odla i. Foto: Pernilla Fagerström

Plats för picknick

På andra sidan av parken finns en grusyta där man kan spela boule. Träspångarna runt om kan fungera både som promenadväg och soffa för dem som spelar.

En trätrappa leder ner till våtmarken.

– Den är en del av arbetet med biologisk mångfald och ekotjänster. Förhoppningsvis kommer det små vattenälskande djur hit så småningom.

Spel. Här kan det spelas boule under pilträdet – nästan som i Provence! Foto: Pernilla Fagerström

Lek. På lekplatsen finns flera hyddor. "Lekplatsen ska uppmuntra till fantasilek" säger Susanna Udd, landskapsarkitekt. Foto: Pernilla Fagerström

Den som vill kan smyga vidare på träspångar som ska omgärdas av högt gräs – likt en djungel – bort mot lekhörnan. Där kan man gömma sig i små hyddor, leka i sandlådorna eller prova gungorna.

Vid lekplatsen finns bord och stolar där man också kan ladda sin mobil.

En del har påtalat att det inte finns så mycket lekutrustning.

– Det kan hända att det kommer till mer om vi får synpunkter på det, det finns yta. Men det ska inte vara någon aktivitetspark. Det här är mer en finpark med gott om plats för picknick. Det är ju Huddinges stadspark, säger Boel Ehrenberg.

Vad tycker du om parken?

Invigs med eld, trummor och sång

Upprustningen av Sjödalsparken påbörjades våren 2020 och är nu klar. Den har kostat ungefär 30 miljoner kronor, varav 7 miljoner är bidag från Boverket.

Den 27 november klockan 15–17 invigs Sjödalsparken.

Love Bergström (M) ordförande i kommunstyrelsens samhällsbyggnadsutskott inviger parken och Teater Sláva skapar en stämningsfull invigningsceremoni med eld, sång och trummor. Det bjuds på fika.

Visa merVisa mindre