Ungdomshandledare Ellen Samuelsson och Katarina Testad, musikansvarig. Foto: Claudio Britos

Efter två års väntan – Nu har Framtidens hus äntligen öppnat

Efter en lång väntan – nu har Rinkebys nya ungdomsgård Framtidens hus slagit upp portarna. Men ungdomsgård är inte lika med häng på soffan och pingis. Här ska i stället besökarna, precis som namnet vittnar om, rustas inför framtiden.

  • Publicerad 10:39, 23 dec 2021

Det är dock viktigt att påpeka att tröskeln här är låg.

Nästan två år efter att fritidsgården Ungdomens hus i Rinkeby fick skyddsstopp och tvingades hålla stängt har nu den helt nya verksamheten Framtidens hus slagit upp portarna.

Tre gamla butikslokaler på Rinkebystråket har byggts ihop till en, och renoverats i granna färger och roliga designer som stadsdelens ungdomar själva varit med och önskat.

Den 14 december klippte ordförande i Rinkeby-Kistas stadsdelsnämnd, Ole-Jörgen Persson (M), bandet.

– Jag tror jag talar för oss alla när jag säger att vi alla har väntat länge på det här, det är en stor dag för stadsdelen, sa han från scenen.

Ole-Jörgen Persson (M) klippte bandet, och sedan var Framtidens hus officiellt invigt. Foto: Claudio Britos

Stängt i nästan två år

Turerna kring ungdomsgårdarna för 16-19-åringar i Rinkeby-Kista har minst sagt varit många. I början av 2020 satte fackförbundet Kommunal som tidigare nämnt skyddsstopp på dåvarande ungdomsverksamheten Ungdomens hus, efter att maskerade män tagit sig in i byggnaden och en hotfull situation uppstått.

Ett tag efter beslutades det att verksamheten skulle stängas för gott.

En tid av olika slags mobila verksamheter följde, både på grund av pandemin och på grund av avsaknaden av riktiga, säkra lokaler.

Samtidigt ville stadsdelen ta ett helhetsgrepp på ungdomsgårdarna en gång för alla, och skapa något långsiktigt, hållbart; "mer än bara ett ungdomshäng".

Till de nya lokalerna på Rinkebystråket 93 är alla boende mellan 16-19 år i stadsdelen välkomna. Foto: Claudio Britos

Ska rustas inför vuxenlivet

Så lanserades slutligen idén med Framtidens hus. Här ska ungdomarna rustas med verktyg inför vuxenlivet.

– Man kan få stöttning i studier, vägledning inför framtida arbeten, knyta kontakter, dansa eller idrotta, producera musik, lära sig koda, måla eller skapa i ateljén, delta i kurser, gå på workshops – ja, massvis av roliga, utvecklande grejer helt enkelt, säger Ellen Samuelsson, ungdomshandledare.

Hon är en av 17 nya anställda, som ska arbeta både på Framtidens hus i Rinkeby och Framtidens hus i Husby, som också är nytt, med samma koncept.

– Det är roligt, för ungdomarna själva har varit med och kommit med önskemål om både verksamhetens utformning och själva lokalerna.

Hon tror att ungdomarnas engagemang i hela processen kommer göra det lättare att locka folk till verksamheten.

– Har man varit med och skapat något själv vill man så klart delta också. Vi har tjuvstartat verksamheten i Husby och där finns redan ett stort intresse, och vi hoppas på samma uppslutning här.

I ateljén, "Framtidens hus hjärta", kan ungdomarna måla, göra skulpturer, arbeta med pärlor eller skapa egna projekt. Foto: Claudio Britos

Massor att göra

De nya lokalerna är utrustade med datorer där tanken är att man ska kunna lära sig att programmera, eller kanske plugga. Det finns en (snart) fullt utrustad musikstudio där man kan spela in egna poddar och musik, och en stor sal med scen där man både kommer kunna dansa eller lyssna på föreläsningar.

Det första som möter en när man kliver in genom dörrarna är dock en ateljé.

– Det blir lite som hela husets hjärta, till för kreativitet och skapande, säger Nesrin Yilmaz, som är kreativt ansvarig för verksamheten. Hon fortsätter:

– Det är dock viktigt att påpeka att tröskeln här är låg. Man ska komma hit för att lära sig, eller få en andningspaus, och för att få guidning i stort och smått i livet.

Nesrin Yilmaz är kreativt ansvarig i ateljén. Foto: Claudio Britos

Framtidens hus

Var? Finns både i Rinkeby på Rinkebystråket 93 och på Edward Griegsgången 9 i Husby.

Vad? Verksamhet för unga mellan 16-19 år, bosatta i Akalla, Kista, Rinkeby eller Husby.

Öppettider: Måndag-torsdag 17.00-21.30, fredag 17.00-23.00, lördag 15.00-23.00, söndag 12.00-18.00, varje dag, året om. "Till och med på julafton!", berättar Ellen Samuelsson.

Kontakt: Instagram - @framtidenshus, mejl - framtidenshus@stockholm.se.

Visa merVisa mindre