Det har blivit en tradition och ett vårtecken. Den stora klädbytardagen i Bålsta. De senaste åren har den dock ställts in på grund av pandemin.

– Ja, det har ju varit uppe­håll i två och ett halvt år. Den var färdigplanerad för två år sedan prick, men sedan blev vi tvungna att ställa in allt. Så nu hoppas vi på det bästa igen. Vi håller på för fullt med planeringen, säger Kerstin Grabs, som är initiativtagare till klädbytardagen.

Samma upplägg

Men i år gör den comeback och den äger rum i Bålsta Centrum, den 23 april, och då förväntas hundratals kläder­ byta ägare.

– Upplägget är likadant som alltid. Nu kommer vi förmodligen vara i en butik som står tom. Man kan byta in allt från accessoarer som halsdukar och mössor till jeans och jackor, säger Kerstin Grabs.

Lite senare

Det är Naturskyddsföreningen som arrangerar dagen i samarbete med Håbo kommun. Men idén och upphovsmannen till projektet är Naturskyddsföreningen nationellt.

– Vi gör inte det här på den nationella dagen i år. Den var redan i slutet av mars och då skulle man behöva starta planeringen redan i februari och jag gjorde bedömningen då att smittspridningen var lite väl hög. Jag tänkte att om vi skjuter på det några veckor så kanske vi lockar några fler.

– Reglerna är enkla. Om det är ett par jeans man vill byta in ska vara hela och rena, de behöver inte vara moderna. När man lämnat in jeansen i incheckningen så får man en lapp och så har man rätt att byta mot till exempel en jacka. Det antalet plagg man lämnar in, motsvarande mängd plagg man får ta med sig därifrån, säger Kerstin Grabs.