Strax efter midnatt, natten till tisdag den 13 februari, gick det automatiska brandlarmet på Elgiganten i Märsta. Räddningstjänsten var snabbt på plats för att påbörja släckningsarbetet. Det brann i taket när räddningstjänsten kom dit och lågorna syntes på långt håll.

– Det är jättebeklagligt och chockerande. Det hände ju under natten och polis och räddningstjänst är inkopplade på att göra en utredning för vad orsaken är. För oss i det här läget handlar det om att ta hand om vår personal, ingen kom ju till skada vilket vi är oerhört tacksamma för, säger Respina Gholinia, presschef på Elgiganten.

Släckningsarbete i branden på Elgiganten.

Släckningsarbete i branden på Elgiganten.

Läsarbild

Elgiganten invigdes i november 2021, i samma byggnad som Rusta som invigdes strax innan. Butikerna ligger vägg i vägg och brandmännen fokuserade på att hindra branden från att sprida sig till Rusta. Butiken fick hålla stängt under tisdagen på grund av branden men kunde hålla öppet under onsdagen. Rusta klarade sig.

Vad som händer med Elgiganten i Märsta och för de 19 personer som arbetar där är i dagsläget oklart.

– De åtgärder vi tog direkt var att informera internt, se till att kontakta all personal och hitta tillvägagångssätt för dem. Det är där vi är just nu, säger Respina Gholinia.

Tekniker på väg

Brandinsatsen avslutades under tisdagsförmiddagen. Polisen utreder branden som mordbrand men brandorsaken är ännu okänd. Men den tekniska undersökningen dröjer. Det är just nu för varmt på sina håll att genomföra den korrekt.

Under onsdagen var polisens tekniker på plats vid Elgiganten men en riktig undersökning är inte gjord än. Det kan fortfarande vara rasrisk meddelade en av teknikerna på plats.

– Så fort branden har lagt sig och det klarnat lite kan vi börja planera långsiktigt om uppbyggnad och renovering och hela den biten. Det är jättesvårt att ta det nu när vi inte ens har tillgång till området, säger Respina Gholinia.

Polisens tekniker är på plats vid Elgiganten i Märsta.

Polisens tekniker är på plats vid Elgiganten i Märsta.

Jens Kassnert

Bensinmack utrymd

En liten bit ifrån ligger McDonalds och Circle K. Under brandnatten utrymdes samtliga fem personer som befann sig där.

– Vi ombads utrymma och senare stängde vi även stationen under natten. Den öppnade åter vid 06.00, säger Erika Söderlund som är pressansvarig på Cirlce K.

Däremot tror inte Erika Söderlund att branden kommer att påverka området nämnvärt efter att släckningsarbetet är klart.

– Nä, ingen påverkan, säger hon.