Klockan 21.57 på onsdagskvällen fick polisen det första samtalet om en misstänkt skottlossning i Stocksund på Sikrenovägen.

En man i 30-årsåldern hade skadats allvarligt, men kunnat föras till sjukhus snabbt och vårdas nu för skottskador.

– Det senaste är att han vårdas för allvarliga skador. Skadeläget är i övrigt oklart just nu, säger Per Fahlström, presstalesperson på polisen, vid 13.30-tiden på torsdagen.

Fyra personer greps och anhölls samma kväll, misstänkta för att ha varit delaktiga i skjutningen.

Enligt uppgifter till Mitt i ska mannen ha blivit skjuten när han satt i en bil, längst upp vid vändplatsen på Sikrenovägen. Han ska sedan ha förts till sjukhus av en boende i området.

Polisen har startat en förundersökning om mordförsök och grovt vapenbrott.

”Det var som ett fyrverkeri”

Under torsdagen pågick polisens trygghetsskapande arbete och insamling av vittnesuppgifter med boende i området. Mitt i var på plats och pratade med flera grannar i området.

– Det känns förjävligt. Det är också lite lustigt att Danderyd hamnar i skottgluggen, med alla skjutningar. Sen undrar man vad det är som har hänt, säger en granne som vill vara anonym.

En annan beskriver hur det startade under kvällen.

– Det var som ett fyrverkeri. Det var snabbt massiv uppslutning av polisen, så det kändes bra. Det ska de ha en klapp på axeln för.

Flera grannar beskriver samma scenario för Mitt i:

Skottlossning vid 22-tiden, en bil som sedan kör snabbt från platsen, en granne som kör den skottskadade till sjukhuset och snabb utryckning av polisen.

Hur känns det för dig, känns det otryggt?

– Nej, inte för mig personligen. Men säkert för många andra. Men det ska inte behöva vara så här, att folk skjuts utanför där man bor, säger en granne.

"Vi håller förhör"

Per Fahlström på polisen meddelar att det pågår en teknisk undersökning. Exempelvis kollar man om det finns övervakningskameror i området och gör både fysiska och digitala dörrknackningar.

– Vi har hållit förhör, och kommer hålla fler förhör, med de frihetsberövade.

Åklagare och förundersökningsledare Alexandra Bittner vid Västerorts åklagarkammare meddelar att alla fyra personer är frihetsberövade på sannolika skäl, den högre misstankegraden.

– De har inte begärts häktade ännu.

Är misstankegraden den samma för alla fyra?

– Ja, säger Alexandra Bittner.

Mitt i söker kommunpolisen för en kommentar.

https://www.mitti.se/nyheter/18-skjutna-till-dods-i-stockholm-i-ar-sa-vill-regeringen-stoppa-valdet/repuhx!YxeT@f9b@kzM0q1sXi4SGg/