Farsta galleri öppnade i Magasinet på Farsta gård i februari 2018 och blev ett välbesökt vattenhål för konstintresserade i området. Cirka 9000 personer besökte de olika utställningarna under två år, enligt galleriets egna uppgifter.

Sen kom corona. På senvintern 2020 visades den sista utställningen. Därefter stängde galleriet på obestämd tid.

– När pandemin kom hade vi ingen chans, då var vi tvungna att lägga ner. Vi hade utställningar planerade för ett år framåt men vi kunde inte ta ansvar för att ha folk där som trängdes, säger Åke Lamm, ordförande i Farsta hembygdsförening och en av initiativtagarna till galleriet, som drivs av just hembygdsföreningen.

Nu är restriktionerna ett minne blott. Föreningen har fått bidrag från kulturförvaltningen i Stockholms stad för att kunna hyra Magasinet, åtminstone ett år framöver, och fylla det med konst igen. 9 september slås dörrarna åter upp för Farsta galleri.

Åtta lokala konstnärer först ut

Och precis som på premiärutställningen 2018, är det lokala konstnärer från Ateljéhuset i Farsta strand som ställer ut. Villan vid Magelungen firar i år 60 år som arbetsplats för konstnärer. Det firas med en jubileumsutställning, med de åtta konstnärer som är verksamma i huset i dag.

60-årsjubilerande Ateljéhuset i Farsta strand är arbetsplats för åtta konstnärer. Nu ställer de ut på Farsta galleri vid Farsta gård.

60-årsjubilerande Ateljéhuset i Farsta strand är arbetsplats för åtta konstnärer. Nu ställer de ut på Farsta galleri vid Farsta gård.

Mattias Kamgren (arkivbild)

– Det blir nya konstverk och även några uppslag med bildhistoria om huset och de konstnärer som har funnits där tidigare, berättar skulptören Dina Hviid som är en av de åtta.

Utställningen har vernissage lördag 9 september.