Kontinentalt. Kockarna Alessandro Costa och Niek Meul hämtar inspiration från vardera barndom i Italien och Belgien till Bar Ninjas meny. Foto: Victor Malmcrona

Efter pandemin: Hela 21 nya krogar på Söder

Pandemin slog hårt mot kroger och restauranger, men några nya ställen har ändå tagit plats – och nu är än fler på väg.

  • Publicerad 06:30, 7 mar 2022

1. Borasco

Vid Tjärhovsplan har restaurangen och baren Borasco flyttat in. Här går att antingen sitta vid bord med vita dukar eller att hänga i den mer avslappnade bodegan. Inspirationen för menyn hämtas från medelhavet.

Adress: Tjärhovsgatan 33.

Status: Nyöppnat.

2. Aleks y Filip

I nästan 20 års tid har italienska restaurangen O’Pizzicato vid Södra station drivits av Aleksandar Andrejics familj. Nu är det dags för honom och brorsan Filip att testa att driva eget och öppnar spansk restaurang i det nybyggda kvarteret vid Rosenlundsparken.

Adress: Bjälbogatan 32.

Status: Öppnar mars/april.

3. Bar Ubu

Hoagies – kanske enklast beskrivet som fyllda baguetter – är melodin på Bar Ubu. Här hittas även smårätter och en välkurerad cocktaillista.

Adress: Folkungagatan 140.

Status: Nyöppnat.

4. Boo Burgers & Barbecue

En ny burgarkedja gör intåg på malmen. På menyn hittas smashburgers – där köttet pressas ned mot stekytan – och barbecuerätter som baby back ribs och pulled pork sliders.

Adress: Götgatan 62.

Status: Nyöppnat.

De öppnade krogar – mitt i pandemin

Pang Pang Restaurang. Ägaren Fredrik Tunedal driver även bryggeri och bar i Hökarängen. Foto: Mattias Kamgren

5. Pang Pang Restaurang

Microbryggeriet i Hökarängen har blivit med restaurang och bar i Hornstull. Förutom ett rikt utbud av den egna ölen hittas bland annat hängmörad biff, ceviche och ostron på menyn.

Adress: Långholmsgatan 34.

Status: Nyöppnat.

Ölpionjär startar krog i Hornstull

6. Bar Ninja

Förra veckan slog portarna upp till Söders senaste naturvinsbar. Den relativt korta menyn hämtar inspiration från kontinenten, bland annat genom belgiske kocken Niek Meul.

Adress: Katarina Bangata 29.

Status: Nyöppnat.

"Skitig liten naturvinsbar" öppnar på Söder

7. LZ Poke & Sushi

Likt namnet skvallrar om serverar de pokébowls och sushi. Har även restaurang i Enskede.

Adress: Folkungagatan 142.

Status: Nyöppnat.

8. Gazza

I den här trattorian bjuds det på italiensk mat från frukost till middag. Bakom restaurangen står gänget som också driver Barobao intill, samt Ichi och Symbios.

Adress: Hornsgatan 66.

Status: Nyöppnat.

Nytorget satsar i krisen – här är tre nya krogar

Plais. Restaurangen drivs av Anna Ungh, Fredrik Ander och Sofie Berggren – och även Fredrik Vogel, som inte syns i bild. Foto: Lorenzo Di Mandel

9. Plais

Efter år av väntan slog restaurangen till slut upp portarna i den gamla knäckebrödsfabriken. Det är en ”ingen konceptkrog, utan en modern kvarterskrog med vällagad och hållbar mat i säsong.”

Adress: Högbergsgatan 62.

Status: Nyöppnat.

Tre år senare: Nu öppnar äntligen restaurang Plais

10. Biblioteket Live

Med tre våningar, två restauranger, fyra barer, uteservering och en scen ska det här bli Söders senaste nöjespalats. På menyn hittas traditionella maträtter med moderna inslag, samt vin, cocktails och hantverksöl.

Adress: Medborgarplatsen 2.

Status: Nyöppnat.

Efter fem år: Nu öppnar Medborgarhuset – på riktigt

11. Panem

I Gamla stan öppnar kafé, bageri, bistro och konditori signerat stjärnkonditorn Gustaf Mabrouk. Pizza, cheesecake och fyllda baguetter finns med på menyn.

Adress: Stora Nygatan 26.

Status: Öppnar 7 mars.

Skogshyddans Dirty Taco. Grundaren Kim Estegård är redo att servera stockholmare med värmländsk gris. Foto: Privat

12. Skogshyddans Dirty Taco

En värmländsk tacofavorit flyttar till Söder. Här görs maten på värmländsk kravgris och råvaror från svenska bönder.

Adress: Folkungagatan 126

Status: Öppnar 8 mars.

Värmländska tacos flyttar till stan

13. Casa del Cava

Subway byts snart ut mot spanskt bubbel när gänget bakom Vinvalvet 1644, som ligger runt hörnet, öppnar nytt. Här står cava, öl och cocktails på dryckeslistan. På menyn finns pinchos med både spanska och svenska influenser.

Adress: Hornsgatan 2.

Status: Öppnar i april.

14. Nooch

In i Söders senaste höghus Strato tar restaurangen Nooch plats. En Nooch finns redan i Järva krog, men den här ska bli lite exklusivare och med uppdaterad meny. Fokus ligger på det asiatiska köket.

Adress: c/o Strato på Maria Bangata.

Status: Öppnar i april.

15. Alba

Naturvinsbar, som även ska ha vanligt vin på dryckeslistan. Bakom baren står gänget som i dag driver kaféet Omayma. För den hungrige väntar focaccialiknande mat och smårätter. Planer finns även på att ha DJ:s och livemusik.

Adress: Skånegatan 88.

Status: Öppnar mars/april.

16. En ny krog från Bockholmengruppen

Sedan tidigare driver gruppen bland annat Meatballs for the People och Spanjorskan. Exakt vad de ska öppna i Zinken har de inte gått ut med, men det blir en kvarterskrog.

Adress: Ringvägen 12.

Status: Öppnar våren 2022.

Poppis krögargäng öppnar nytt i Zinken

17. Mazra’a

Gänget bakom Falafelbaren testar nya marker med en restaurang med mer fokus på middag. Tanken är ett lite lyxigare ställe än Falafelbaren, men det ska finnas en kvarterskänsla och priser på en rimlig nivå.

Adress: Skånegatan 82.

Status: Öppnar i maj.

18. En ny takbar

Just nu renoveras hela fastigheten Skjutsgossen 12, i samma hus som polisen håller till. Förutom nya kontorslokaler görs plats för en takterrass och en bar med utsikt över malmen.

Adress: Torkel Knutssonsgatan.

Status: Står klart hösten 2022.

19. Le Petit Riche

Svenska brasserier, som bland annat driver Riche på Östermalm, har tagit över Starbucks gamla lokaler på Götgatspuckeln. Där ska en systerkrog till Riche öppnas. Mer information än så har än inte framkommit.

Adress: Götgatan 40.

Status: Öppnar troligen under 2022.

Gondolen. Visionsbild över hur nya restaurangen ska se ut när renoveringarna är klara. Foto: Atrium Ljungberg AB

20. Gondolen x 2

När Katarinahuset står färdigt efter renoveringen ska Gondolen öppna igen. Ägaren Eriks restauranger ska även öppna en andra restaurang på husets tak.

Adress: Stadsgården 6.

Status: Öppnar slutet av 2022.

Så blir nya Gondolen vid Slussen – öppnar två restauranger

21. En ny takbar

På taket till det hus i Slussen som ligger rakt ovanför Centralbron pågår renoveringsarbeten. Samtidigt bereds plats för en ny restaurang med plats för 600 gäster. Än är det oklart vad för restaurang det blir.

Adress: Hornsgatan 20.

Status: Väntas öppna våren 2023

Ny restaurang med takterrass på gång i Slussen

Entusiast. Niklas Jakobson har sedan 2007 drivit importföretaget Wine Trade som tagit naturviner till Sverige. Foto: Victor Malmcrona

Bar Ninja, Katarina Bangata 29

Förra veckan slog portarna upp till Söders senaste naturvinsbar. Mitt i tittade förbi några timmar innan öppningen.

– Jag gillar allt vin. Jag vill att vin ska vara folkligt, inte snobbigt eller något för hipsters. Det här ska vara en plats där vi hjälper till att bygga en vinkultur, säger ägaren Niklas Jakobson.

Hans kärlek för naturvin föddes i Frankrike och sedan 2007 har han importerat det till Sverige.

Vad är grejen med naturvin?

– Det är ett vin, bara gjort på druvor. Inga tillsatser. Det är ett vin som säger något, som väcker känslor. De flesta som upptäcker naturvin går inte tillbaka till vanligt vin.

Den relativt korta menyn hämtar inspiration från kontinenten, bland annat genom belgiske kocken Niek Meul.

– Jag inspireras av vad jag åt som barn. Det är sådant en belgisk mormor lagar, fast lite mer elegant.

Som exempel nämner han Salade Liégeoise och Filet americain prepare – belgisk potatissallad och bifftartar.

Bar Ninja är öppet onsdag till tisdag, klockan 16–00.

Visa merVisa mindre

Bröder. Aleksandar och Filip Andrejic öppnar spansk restaurang vid Rosenlundsparken Foto: Konceptism

Aleks y Filip, Bjärbogatan 32

I nästan 20 års tid har italienska restaurangen O'Pizzicato vid Södra station drivits av Aleksandar Andrejics familj.

Nu är det dags för honom och brorsan Filip att testa att driva eget och öppnar spansk restaurang i det nybyggda kvarteret vid Rosenlundsparken.

– Vi har värvat en kock från Spanien, så det blir så geniunt det bara går. Det är en spansk restaurang, men det ska finnas en modern twist med sydamerikanska och asiatiska smaker, säger Aleksandar.

Fokus ligger på kvalitetskött från Spanien, charkuterier och planen är att pata negran ska trancheras på traditionellt vis.

– Vi vill erbjuda en modern restuarang med snygg inredning. Här ska man inte behöva klä upp sig, men äta gott i fin miljö.

Visa merVisa mindre

Fusion. Sara Qersh, Nidal Kersh, Jenny Hedström, ­Hanan Qersh och Satu Qersh utanför nya lokalen. Foto: Khader Qersh

Mazra'a, Skånegatan 82

Gänget bakom Falafelbaren testar nya marker med en restaurang med mer fokus på middag.

På Mazra'a ska Middle Eastern fusion serveras.

– Vi vill komma bort från mezetänket, att det inte bara är libanesisk mat. Tänk klassiska rätter från Palestina och länder omkring, små mellan- och varmrätter som du kan dela eller äta själv, säger delägaren Jenny Hedström.

I lokalen får upp till 40 personer plats. Ena halvan är för bordsservering, i den andra ligger baren. Även en uteserverings planeras.

Tanken är ett lite lyxigare ställe än Falafelbaren, men det ska finnas en kvarterskänsla och priserna ska hålla en rimlig nivå.

– Vi ska ha ha naturviner och öl från Medelhavet med omnejd, lokalproducerade grejer.

Visa merVisa mindre