Området kring Liljeholmstorget ska utvecklas, vilket Mitt i skrivit om tidigare. Projektet kallas RE: Liljeholmen och drivs av fastighetsbolaget Citycon tillsammans med staden.

Tidigare har planen varit 70 000 nya kvadratmeter med kontor, hotell, handel, bostäder, krogar, kaféer, mötesplatser och kultur. Men nu krymper de planerade byggnadsvolymerna med 15 till 20 procent.

– Nyckelförändringarna är att vi mejslar fram bebyggelsestrukturen och minskar skuggpåverkan. Vi omformar volymerna så att det inte blir så kubiskt utan lite mer variation i hela kvarteret. Vi ser också efter hur vi ska föra in gröna ytor och var de ska placeras, säger Veronica Palmgren, stadsutvecklingsdirektör hos Citycon.

Förändringarna görs efter det samråd som gjordes med grannar och andra berörda i början av året. Som Mitt i berättat fick planerna en hel del kritik.

https://www.mitti.se/nyheter/hard-kritik-mot-citycons-byggplaner-i-liljeholmen/repudm!Oxzpt88M6aEQFnTdfATiYQ/

Ett helt nytt centrum

Tanken är att tunnelbanespåren vid Liljeholmen centrum ska däckas över och att där ska byggas tre nya kontorshus och ett hotell. De två understa våningarna ska bli centrumlokaler och en utbyggnad av gallerian. Det blir även en inomhusgång som ska förbinda Liljeholmstorget med centrumets nya entré som ska ligga i väster vid Nybohovsbacken.

Två nya bostadshus, som förut skulle blivit 12 och 16 våningar höga, ska byggas på en parkering vid Trekantsparken. Men eftersom skugga i så fall hade fallit över södra Trekantsparken ändras utformningen nu. Det blir även en terass i olika nivåer med trappor mellan som ska koppla ihop nivåerna mellan Trekantsparken och torget.

Varmt för förskolebarnen

– Vi ser över hela utformningen av hur bostäderna och terrassen möter parken, både i våningsantal och utbredning.

Det skulle även bli en förskola mot Nybohovsbacken i söder vars utegård skulle ligga ovanpå gallerians godsterminal. Men gården riskerade bli för varm under sommarhalvåret.

– Det blir en helt ny placering för förskolan och förskolas gård som vi kommer att kunna presentera till granskningen.

Granskning i vår

Stadsbyggnadsnämnden har godkänt redovisningen av de förändringar som behöver göras och en granskning av detaljplanen planeras till våren. Byggstarten sker tidigast 2024.

Vänsterpartiet gillade förslaget i stort men invände mot den planerade förskolan på garagetaket. Sverigedemokraterna tycker också att området lämpar sig för ny bebyggelse, men föreslog att stadsbyggnadskontoret tar fram ett alternativt förslag "som mer anknyter till Stockholms klassiska och högt uppskattade stadsbebyggelse".