En februaridag 2023 körde en bilist in i skulpturen "Depå med sköldpaddsrallyförare", i en korsning i centrala Blackeberg.

Skulpturen skadades och plockades bort för reparation.

I dag, fyra månader senare, gapar platsen fortfarande tom där skulpturen stod.

Vad händer?

"Skulpturen är på restaurering och det är en del problem", skriver Anita Pettersson, konstintendent på kulturförvaltningen/Stockholm konst, i ett mejl till tidningen.

Hon kan inte svara på hur skadad skulpturen är och bollar därför frågan vidare till Stefan Hagdahl, chef på kulturförvaltningen/Stockholm konst.

"Vi vet ju att de bakre benen lossnade och skadades vid påkörningen, men hur svårt det blir att åtgärda detta får vi besked om nästa vecka (läs denna vecka red.anm)", skriver han i ett mejl.

Blackeberg 9 juni 2023, platsen där skulpturen stod.

Blackeberg 9 juni 2023, platsen där skulpturen stod.

Anders Gustafsson

Såvitt Stefan Hagdahl känner till har det aldrig varit aktuellt att inte ställa tillbaka skulpturen.

"Men skulle man konstatera att det inte går att restaurera kan det ju bli så."

Begärt ersättning

Staden har ställt ekonomiska krav på den som orsakade skadan, men har fått avslag av domstolen med motiveringen att inte går att få ersättning för kostnader som ännu inte är kända.

Nicke Green, verkställande direktör på Westermalms metallgjuteri AB, företaget som reparerar skulpturen, konstaterar i ett mejl till tidningen att skulpturen blev "riktigt skadad".

"Måste varit en kraftig smäll", skriver han.

Nicke Green är optimistisk om att skulpturen ska kunna lagas.

"Jag är övertygad om att vi kan återställa den till bättre än ny."

Stefan Hagdahl på Stockholm konst bedömer att det som har hänt inte kommer att hända igen och att skulpturen inte behöver skyddas när den ställts tillbaka.

"Nej, troligtvis inte. Risken för den här typen av skada bedöms inte så stor att man vill sätta upp någon typ av hinder framför."

Skultpturen "Depå med sköldpaddsrallyförare", innan skulpturen kördes på.

Skultpturen "Depå med sköldpaddsrallyförare", innan skulpturen kördes på.

Frans Koolen