Sedan det beslutades att 9-hålsdiscgolfbana skulle utökas till en 18-hålsbana har flera Täbybor kritiserat val av plats för de nya korgarna i Ensta naturområde.

Nu ska Täby kommun utreda möjligheterna till en annan plats.

– Vi hoppas såklart de kan hitta en bättre plats för en 18-hålsbana, säger Henrik de Mander som är en av medlemmarna i Halva Täby grönt, en förening som nyligen startats och som driver frågan om den utbyggda discgolfbanan.

De första nio hålen byggdes för åtta år sedan. 2023 utökades banan med ytterligare nio hål för att skapa en fullstor bana.

Henrik de Mander som är en av medlemmarna i Halva Täby grönt, hoppas att kommunen kan hitta en ny plats i kommunen.

Henrik de Mander som är en av medlemmarna i Halva Täby grönt, hoppas att kommunen kan hitta en ny plats i kommunen.

Privat

Fått kritik av Täbybor

Ett antal Täbybor engagerade sig tidigt i utbyggnadsprocessen och skapade en namninsamling "Bevara kullen åt alla", för att utbyggnaden av banan inte skulle ske.

Flera menade att discgolfen skulle störa de andra aktiviteterna som finns på platsen.

"Kommunen har tänkt helt fel gällande utbyggnaden av discgolfbanan. Det går inte att ha den ”sträckning” som nu är planerad. Det krockar alldeles för mycket med befintlig friluftsverksamhet.", skriver en kritisk Täbybo.

"Allmänheten träffad av en disc vid hål 8. Banan är en säkerhetsrisk för alla som vistas på tippen."en skriver en annan.

I inkomna klagomål om den utbyggda discgolfbanan till Täby kommun har Täbybor beskrivit att de varit nära att bli, eller blivit, träffade av diskar.

– De som är med i Täby discgolfklubb visar mycket hänsyn till oss andra men de är dock en liten minoritet av de som nyttjar banan, det kommer många andra som inte är föreningsmedlemmar, säger Henrik de Mander.

Till vänster i backen har en korg satts upp, för att inte åkare ska skada sig har den vadderats. Trots det är det många som tycker att platsen för banan är fel.

Till vänster i backen har en korg satts upp, för att inte åkare ska skada sig har den vadderats. Trots det är det många som tycker att platsen för banan är fel.

Privat

Förslag: hitta en ny plats för banan

Styrande politiker har haft möten med Täbyborna och lyssnat på kritiken. De har beslutat att lyfta frågan i kommande kultur- och fritidsnämnds möte.

Alliansen ska ge tjänstemännen i uppdrag att se om det finns en annan plats i Täby där en ny 18-hålsbana kan byggas.

– Det finns ingen plats ännu, men de ska genomlysa Täby för att se om man kan hitta en plats där man kan bygga en ny bana, säger kultur- och fritidsnämndens ordförande Carl Henrik Svenson (M).

Klubben positiva till förslaget

Styrelsen på Täby discgolfklubb skriver på sin hemsida att de ställer sig positiva till förslaget och kommer att samarbeta med kommunen för att få till en bra lösning för en eventuell ny placering av banan. 

Om kommunen hittar en ny plats för en 18-hålsbana kommer de 9 hål som finns i Erikslund ändå att vara kvar och endast de nybyggda hålen tas bort.

Täby kommun har tidigare beskrivit att banan inte ska påverka andra aktiviteter i området, men tar med sig kritiken från Täbyborna.

– Det är många som är glada för den här banan, det får man inte glömma. Men det har brustit i kommunikationen och de närboende känner att har man fått sitt grönområde exploderat. Vi måste gå ut med information mycket tidigare i framtiden, säger Carl Henrik Svenson.