Det har gått ett par månader sedan föräldrarnas protesttåg utanför Djursholms slott som stoppade kommunens skolutredning. För närvarande pågår ett arbete att ta fram nya förslag för den krisande skolan.

– En av läxorna vi lärde oss var att bli mycket bättre på att kommunicera. Det ska skapas referensgrupper och hållas möten med skolpersonal, föräldraföreningar och skolråd. Första mötet hålls nästa vecka, säger Ulla Hurtig Nielsen (M), ordförande i utbildningsnämnden

– Någon från varje skola ska vara med.

Impopulärt förslag kvar

En anledning till de starka, lokala reaktionerna var ett av förslaget att göra om F till 6-skolorna till låg- och mellanstadier.

Är förslaget fortfarande med i planen?

– Vi håller fortfarande på att hämta in fakta och information. Den finns kvar som ett av flera alternativ, men inget är prioriterat än. För tidigt att uttala sig om, säger Ulla Hurtig Nielsen.

Utöver det finns inget konkret att berätta.

– Det är saker som ska utredas nu, vi ska få mer bakgrundsfakta för att ta bättre informerade beslut.

Vad kan det vara för fakta?

– Hur tror vi att kommunen och skolorna kommer att utvecklas. Fakta om hur det kan se ut i framtiden. Vi vet inte vad som kommer att hända i samhället framöver, låt oss säga om 10 år. Det behöver vi veta. Vi ska ta hållbara långsiktiga beslut.

Hon berättar att de som leder utredningen nu består av kommunstyrelsens arbetsutskott plus presidiet i utbildningsnämnden och tekniska nämnden samt respektive förvaltningschefer och kommundirektör, Johan Lindberg.

– Det känns som vi har en tydlig plan framåt. Den är bättre förankrad hos både tjänstemän och politiker. Sedan är det viktigt att vi får med oss alla på vägen, personal och rektorer, och det blir det stora arbetet nu under vårterminen.

Mer pengar klubbade

Redan i början på 2023 varslades det om den nya skolutredningen – då kommunen såg att det på sikt skulle bli många tomma skolplatser.

En bakgrund till omtaget har varit ekonomiskt, något Hanna Bocander (M) kommunstyrelsens ordförande även kommenterat. De senaste tio åren har utbildningsnämnden i Danderyd gått back mellan 5 till 15 miljoner om året. Ett ekonomiskt problem som också väntades lösas under 2024 med hjälp av det nya omtaget.

För att lösa underskottet 2024 fick utbildningsnämnden ett tilläggsanslag på 15 miljoner kronor. Det klubbades nu i januari av fullmäktige.

Detta gjorde man bland annat för att undvika varsel bland personal, menar Hanna Bocander (M) kommunstyrelsens ordförande.

– Som det ser ut nu har skolorna så pass svårt att klara sin ekonomi. De behöver det här tillskottet, helt enkelt för att det inte ska bli stora uppsägningar, sa hon.

”Lugn och ro”

Ulla Hurtig Nielsen (M) säger att det var väl behövda pengar i arbetet med utredningen.

– Det ger oss lugn och ro att fortsätta arbeta.

Under våren pågår arbetet med den nya skolutredningen. Till sommaren ska den bli klar.

Ulla Hurtig Nielsen (M) ordförande i utbildningsnämnden.

Ulla Hurtig Nielsen (M) ordförande i utbildningsnämnden.

Moderaterna, pressbild