Under måndagskvällen gick hundratals Danderydsbor ut i protest. Från Djursholms torg upp till slottet slingrade sig fackeltåget, där man protesterade mot den skolutredning som kommunstyrelsen under kvällen skulle ta beslut om. På slottet lämnades en namnlista in med över tusen underskrifter till ledamöterna.

Astri von Arbin Ahlander höll i megafonen och vägledde fackeltåget.

Astri von Arbin Ahlander höll i megafonen och vägledde fackeltåget.

Stefan Källstigen

En återremiss av Maarit Nordmark (L) röstades igenom under kvällen.

Talesperson för Moderaterna i frågan, Ulla Hurtig Nielsen (M), ersättare i kommunstyrelsen och ordförande i utbildningsnämnden, säger att de önskar svar på två frågor.

– Förändringen av skolorganisationen ska fördjupas och man ska ha dialogmöten med skolpersonal samt vårdnadshavare, föräldrar och anhöriga. Den dialogen ska sedan presenteras i utredningen till kommunstyrelsen.

Vad vill ni ska fördjupas?

– För att göra utredningen tydligare vill vi ha fler förslag kring alla skolor. Som det blev nu skapade ett förslag per skola oro både bland politiker och föräldrar.

Att det skjuts på tiden, skapar det problem?

– Problemet kvarstår med för få barn i för stora skollokaler och för små klasser. Det skapar stora ekonomiska underskott, säger Ulla Hurtig Nielsen.

C: Barnkonsekvensanalys

(C) yrkade också på återremiss. De vill ha en barnkonsekvensanalys samt att ingen kommunal skolverksamhet ska stängas eller säljas.

De söker även en barnkonsekvensanalys samt att man ska lova att ingen kommunal skolverksamhet ska stängas eller säljas. Utöver det vill de att kommunledningskontoret ska göra utredningen i samarbete med utbildningsnämnden och tekniska nämnden.

De menar även att skolorna behöver få större anslag i budgeten.

– I budgeten har vi yrkat på 14 miljoner extra till utbildningsnämnden. Det har vi försökt med i många år eftersom vi har sett att vi har halkat efter i Danderyd, säger Kristin Eriksson.

S: "Forcerat"

Inför förra veckans budgetmöte lade Socialdemokraterna en skuggbudget i vilken de planerat för de kommunala skolornas underskott.

Jenny Åkervall och Olle Johansson berättar att de är både kritiska till utredningen och menar att det gått för snabbt.

– Grundproblemet är att den moderatledda majoriteten under många år underfinansierat skolorna för att hålla nere skatten, säger Jenny Åkervall.

Kommunledningskontoret får på sig till 17 juni, nästa år, att lämna en ny rapport.

Socialdemokraterna Olle Johansson och Jenny Åkervall, Mörby centrum.

Socialdemokraterna Olle Johansson och Jenny Åkervall, Mörby centrum.

Anton Kyhlbäck

Många barn var med under fackeltåg. Här vid korsningen Auravägen och Vendevägen.

Många barn var med under fackeltåg. Här vid korsningen Auravägen och Vendevägen.

Stefan Källstigen

Mormor Elisabeth Oscarius och pappa Carl-Mikael Dahl med Filippa och kompisarna Matilda, Livia, Hedvig och Fredrika som alla går i Ekebyskolan eller Vasaskolan. Barnen säger att de vill kunna gå på en och samma skola under hela grundskolan.

Mormor Elisabeth Oscarius och pappa Carl-Mikael Dahl med Filippa och kompisarna Matilda, Livia, Hedvig och Fredrika som alla går i Ekebyskolan eller Vasaskolan. Barnen säger att de vill kunna gå på en och samma skola under hela grundskolan.

Stefan Källstigen

KD om skolförslaget: ”Vi saknar barnkonsekvensanalys”

Ett av majoritetspartierna, KD, har ännu inte bestämt sig om hur de ska rösta kring den nya skolutredningen.

”Vi behöver ha svar på vissa frågor”

De närmsta dagarna hålls flera möten på kommunens skolor i Danderyd.

Anledningen är skolrapporten som släpptes förra veckan, i vilken det föreslås en rad förändringar för att omorganisera skolorna. Bakgrunden är att skolor, däribland Vasaskolan och Kevingeskolan, dragits med för stora kostnader över tid. Det finns för få elever på för många platser.

KD vacklar

På måndag ska partierna ta ställning till skolutredning.

Sara Degrér (KD) meddelar att de ännu inte vet hur de ska rösta.

– Vi är ett familjeparti och måna om närhetsprincipen till skolan. Vi ska på möte ikväll för att träffa föräldrar från Vasaskolan och Ekebyskolan. Nästa vecka sker möten på kommunens skolor. Vi ska träffa föräldrar och höra hur de ser på det.

I veckan mötte Mitt i ett antal föräldrar vid Ekebyskolan. De är en del av Rädda skolorna i Danderyd, en protest mot omorganisationen av skolorna, och tog då bland annat upp att det saknas en barnkonsekvensanalys i rapporten.

Något Sara Degrér (KD) lyfter fram att de också saknar.

Tycker ni att det är en bra utredning?

– Vi saknar barnkonsekvensanalysen. Sedan finns det fler frågor som behöver besvaras.

Som vadå?

– För oss står det här mot familjeperspektivet. Att kunna ha många syskon på samma skola är en viktig del i livspusslet.

Måndag 27 november kommer kommunstyrelsen fatta beslut om att godkänna utredningen. Sara Degrér säger att de inte vet ännu hur de kommer rösta.

– Ärendet är komplext och kräver noggrannhet. Vi behöver mer information från de här föräldramötena.

Att kunna ha många syskon på samma skola är en viktig del i livspusslet.

Sara Degrér, gruppledare för KD i kommunfullmäktige.

Sara Degrér, gruppledare för KD i kommunfullmäktige.

KD i Danderyd inte säkra på nya skolutredningen

"Det finns flera frågor som behöver besvaras"

Rapport: Skolorna i Danderyd måste omorganiseras

Danderyd kommuns skolor måste omorganiseras. På sikt väntas de dras med för stora kostnader, enligt ny utredning. Alla skolor – förutom Enebybergs skola – väntas påverkas.

”Förstår att många är oroliga”

I våras varslades det om den nya utredningen.

Ett vikande elevunderlag gör att de kommunala skolorna i Danderyd har svårt att klara sin budget. Till 2027 skulle det kunna leda till 400 tomma skolplatser, sa då kommunstyrelsens ordförande Hanna Bocander (M).

Nu har den nya rapporten kommit.

I den föreslås en stor omorganisation av samtliga av kommunens skolor, förutom Enebybergs skola. Totalt räknar man på att spara in 7 till 8 miljoner kronor.

– Jag förstår att många känner sig oroliga, säger Ulla Hurtig Nielsen (M) ordförande i utbildningsnämnden.  

Enstadieskolorna försvinner

En rad förändringar föreslås (läs mer i faktaruta).

I dag är nästan samtliga grundskolor – förutom Långängsskolan och Baldersskolan – F till 6. Kortfattat så föreslås det förändras så att samtliga skolor antingen är en lågstadieskola, alltså F-3, eller mellanstadieskola, årskurs 4 till 6. Något som kan leda till att skolorna i stället får fler parallellklasser.

Ingen skola föreslås läggas ned.

– Det finns inget bestämt än, det är viktigt att komma ihåg, säger Ulla Hurtig Nielsen (M).

Miljoner med minus

Det senaste decenniet har Danderyd kommuns skolor gått med underskott. Under perioden har utbildningsnämnden haft ett underskott på 5 och 15 miljoner.

I fjol gick utbildningsnämnden plus 2 miljoner.

– I år har vi prognos på att gå med underskott. De räknar på det nu så jag vågar inte säga hur mycket.

Betalat med överskott

Underskottet har fram tills nu kunnat täckas upp av ett överskott som utbildningsnämnden har haft, berättar Ulla Hurtig Nielsen. Detta i stället för att höja skolpengen – något som skulle höja kommunens kostnader även till friskolorna.

Hur mycket har ni behövt täcka underskottet med?

– Det kan inte jag svara på.

– Men vi har inte pengar att hämta där längre. Därför måste vi göra en förändring nu.

Ulla Hurtig Nielsen berättar att de ekonomiska bekymren för de kommunala skolorna sett olika ut över tid. De skolor som drabbats hårdast är Kevingeskolan och Vasaskolan.

– I exempelvis Djursholm har vi en marknadsandel på lågstadiet, alltså som väljer kommunens platser, på 40 procent. Det påverkar mycket i längden, säger hon.

Ulla Hurtig Nielsen (M) ordförande i utbildningsnämnden.

Ulla Hurtig Nielsen (M) ordförande i utbildningsnämnden.

Moderaterna, pressbild

Namninsamling startad

De gångna dagarna har en gammal facebook-grupp, där lokalbor i Djursholm engagerat sig, fått nytt liv i samband med rapporten: ”Rädda skolorna i Danderyd”. En namninsamling som har över 1300 underskrifter i skrivande stund, har startats med samma namn. Organisatörerna menar att förvaltningens förslag kommer leda till ökad trafik- och miljöpåverkan samt sämre välmående på skolorna.

Ska starta dialog

Den 29 och 30 november ska det hållas möten på skolorna i Danderyd.

– Jag förstår att många känner sig oroliga

– Vi tar gladeligen emot förslag på vad vi kan göra. Vi behöver göra det billigare utan att tumma på pedagogiken, säger Ulla Hurtig Nielsen (M).

Den 27 november lyfts rapporten i kommunstyrelsen. Om nämnden är nöjd med den får utbildningsnämnden till den 31 mars, 2024 att komma med en åtgärdsplan.

Jag förstår att många känner sig oroliga.

Kortfattat

Grundskolorna förslår delas upp i låg- och mellanstadieskolor. Färre årskullar. I stället föreslås skolorna ha fler parallellklasser.

Ekebyskolan och Vasaskolan föreslås bli samma rektorsområde.

Kommunens förskola och öppna förskola i Västra Danderyd flyttas in på Kevingeskolan.

En utredning ska startas för Stocksundsskolan – som är i stora behov av renoveringar.

Ekebyskolan och Kevingeskolan föreslås bli lågstadieskolor. Vasaskolan och Kyrkskolan till mellanstadieskolor (årskurs 4-6). En annan att förskolan i Västra Danderyd och öppna förskolan flyttas in på Kevingeskolan.

Lokaler väntas utrymmas och bli tomma. Utbildningsförvaltningen skriver att inget av dessa ska tillgås privata aktörer.

Källa: Danderyds kommun

Kollage

Skolutredning: Skolorna går back - måste organiseras om

Ny rapport. "Jag förstår att många känner sig oroliga" säger Ulla Hurtig Nielsen (M).