Den förra, blågröna majoriteten, drev ihärdigt frågan om bad i Riddarfjärden. Men även nya rödgröna styret var positivt inställda.

– Det är beklagligt att det inte blir av. Det har funnits en enighet om att genomföra projektet, men vi vet att det är svårt med projekt som innefattar vatten, säger stadsbyggnadsborgarrådet Jan Valeskog (S).

Idén till badet kom från finska företaget Nordic Urban som även skulle bekosta bygget och driften, likt de gjort med en liknande anläggning i Helsingfors.

Att staden själva skulle finansiera ett bad är inte aktuellt, menar Jan Valeskog, men det betyder inte att ett hamnbad aldrig kan bli verklighet.

– Vi skulle välvilligt pröva andra platser om det finns intressenter. Det skulle förvåna mig om det inte dök upp nya förslag.

Byråkratiskt trassel

Oppositionsborgarrådet Dennis Wedin (M) tycker att det handlar om onödig byråkrati.

– Regeringen behöver se över lagstiftningen så att moderna och kreativa idéer kan få en ärlig chans. Vattnet är en av Stockholms största tillgångar.

Det här är bara ett av flera exempel på hur utvecklingen av ett attraktivt Stockholm gång på gång stoppas. Det menar Hedda Jakobsson, expert på stadsutveckling vid Stockholms Handelskammare.

– Om vi inte kan sola och bada bredvid en motortrafikled, en järnvägsbro och tunnelbaneräls för att det kan störa kontorsarbetarna på Riddarholmen – var finns det då plats för människor att ta del av staden?

Mitt i har sökt Nordic Urban för en kommentar.

Spiken i kistan för utebadet i Riddarfjärden

Det flytande badets varande eller icke varande har varit föremål för diskussion i många år. Efter domstolsbeslut står det klart att det inte blir av.

Ett flytande, citynära hamnbad med stora trädäck och uppvärmt vatten mitt i stan. Det var planen att anlägga i Riddarfjärden.

– Stockholm är byggt kring vatten och ett badhus mitt i stan skulle bli en fantastisk plats, både för stockholmare och turister. Tänk att få doppa fötterna i Riddarfjärden varma dagar som dessa, har före detta finansborgarrådet Anna König Jerlmyr (M) tidigare sagt till Mitt i.

Projektet fick dock kritik från stadsmuseet, Trafikverket och Statens fastighetsverk – bland annat menade de sistnämnda att badet skulle störa deras hyresgäster på Riddarholmen.

LÄS MER: Badet i Riddarfjärden drunknar i överklaganden

Planerna överklagades till mark- och miljödomstolen, som hävde bygglovet.

Den domen överklagades i sin tur till Mark- och miljööverdomstolen. Under torsdagen meddelande att de inte beviljar prövningstillstånd – och därmed är det klart att det inte blir något bad.