För tio år sedan spelades låten Fest hos Mange på varje ungdomsparty i stan. Musikvideon fick miljontals visningar på Youtube.

Det var aldrig planen. De som hade gjort låten kallade sig Mange Makers. De bestod då av tonåringarna Peter Bacall, Max Henriksson och Didrik Rastbäck. Och Max Christensson, som dansade i videon.

Låten hade de gjort på skoj, inspelad i en garderob. Att de skulle bli kända över en natt var ingen beredd på. De blev signade av Universal, och med det följde turnéer och krav på fler låtar.

– Det tog lång tid att fatta vad som hände. Jag fattar fortfarande ingenting. Det var bara en grej vi ville visa polare i klassen, säger Didrik.

Mitt i träffar Mange Makers i en studio på Högbergsgatan. Max Christensson är inte längre en del av gruppen, men de tre kvarvarande jobbar nu på sin första skiva – R3union.

– Det känns stort. På en månad spelade vi in fler låtar än vi gjorde på sex år, säger Didrik.

Tidig framgång

Minnena från den tidiga framgången är inte bara solsken. Pressen från skivbolaget att skriva fler låtar var stor. Max, Didrik och Peter menar att de var för unga för att hantera allt.

– Vi tjänade bra med pengar. Spenderade dem på skit, käkade alltid ute, bjöd folk på rundor på krogen, säger Didrik.

– Men vi kunde inte ens sitta på McDonalds utan att folk skulle ta bild på en. Vi fick också många hatkommentarer, och man tar åt sig, säger Peter.

Mange Makers släppte någon låt om året fram till 2016. Sedan rann det hela ut i sanden. Didrik har sedan dess haft en del ströjobb, i dag jobbar han deltid på posten. Peter harvade vidare i musikbranschen, Max blev tekniker på Apple.

"Folk trodde vi hade dött"

I fem år var det helt tyst från gänget. Tills för några veckor sedan, då det plötsligt dök upp en dokumentärserie på Youtube – "Vad hände med Mange Makers?"

– Vi kände att vi var skyldiga att berätta för våra fans vart vi tog vägen, säger Peter.

– Folk trodde vi hade dött, säger Max.

När de laddade upp första avsnittet var de inte helt säkra på att någon skulle bry sig, men visningarna började snabbt trilla in.

– När vi lade upp den sa vi att 30 000 visningar hade varit bra. Så blev det över 300 000, säger Didrik.

– Dokumentären gjorde att vi var tvungna att ses igen, efter fem, sex år. Vi blev taggade på att göra mer musik, säger Max.

Från första drinken till spyan

Utan skivbolag, utan samma press, var det återigen kul att göra musik. I början fanns en ambition om att göra lite mer seriösa låtar. Men så blev det inte.

– Vi insåg halvvägs, "vi är ju Mange Makers". Vi är inte creddiga. Och vi kan fortfarande inte sjunga, säger Peter.

De beskriver den nya skivan som en utekväll, från början till slut.

– Första låten är första drinken, och sista låten är när kvällen tar slut med en spya. Jag är skitnöjd. Det är det bästa vi har gjort.

21 april släpps första singeln. Skivan R3union väntas i höst.

– Ett litet steg för mänskligheten, ett stort steg för Mange Makers, säger Didrik.