Skärholmens strandstig sträcker sig längs med Mälaren i hela stadsdelsområdet, från Mälarhöjden till Vårby i Huddinge. Förra sommaren dog en man efter att ha fallit ner med sin elrullstol från Skärholmens strandstig vid Fiskarfjärden.

– Han kom för nära kanten och tippade över på något sätt och ramlade ner för en brant slänt. Sedan dog han ganska omedelbart efter det, säger Love Örsan, parkingenjör i Skärholmen.

Olyckan fick Liberalerna och Centerpartiet att regera och i en skrivelse till stadsdelsnämnden krävde de att strandstigen skulle ses över. De lyfte även faran för cyklister och människor med funktionsnedsättning och ville att räcke skulle sättas upp och att stigens lutning skulle åtgärdas. Inte bara vid olycksplatsen utan att hela stigen borde ses över. Och fick gehör i nämnden. 

Skärholmens strandstig  passerar bland annat Mälarhöjdsbadet.

Skärholmens strandstig passerar bland annat Mälarhöjdsbadet.

Johan Ponten

Vill förbjuda cyklister

Även pensionärsrådet har synpunkter, de framför bland annat att gående på stigen trängs med så väl cyklar som elsparkcyklar och hoverboards, och att många är rädda för att promenera där eftersom de riskerar att bli påkörda för att cyklarna far fram så fort. De vill därför att stigen ska underhållas men också att endast gångtrafik ska tillåtas. Men också att stigen ska breddas, få skyddsräcken och parkbänkar.

Efter dödsolyckan har Skärholmens stadsdelsförvaltning satt upp ett räcke på den platsen och en stödmur där det var väldigt brant.

Skärholmens strandstig går längs med Mälaren i hela stadsdelsområdet.

Skärholmens strandstig går längs med Mälaren i hela stadsdelsområdet.

Stockholms stad

Får 600 000 till förbättringar

Och nu har stadsdelens parkavdelning fått 600 000 kronor för att förbättra strandstigen, 300 000 kronor från stadsdelsförvaltningen och 300 000 kronor från stadens satsning Stockholm vid vatten. 

Det innebär att stadsdelsförvaltningen under året kommer att göra en översyn över hela strandstigen och föreslå åtgärder för att förbättra säkerheten. 

– Vi tittar på själva beläggning på grusvägarna och ska se till att lutningarna på vägen är bra, att det är jämna ytor som inte lutar ner mot vattnet på ett olämpligt sätt. Och kanske sätta upp lite räcken, vi ser över hela strandstigen, säger Love Örsan.