Tennishallen brinner

Det var strax efter klockan 8 på lördagsmorgonen som larmet gick om att rök syntes vid idrottshallen i Kallhäll. Ordföranden Marcus Nyberg vaknade av sms:et med orden "det brinner i hallen".

– Jag drog på mig kläderna och sprang ner. Jag var väl där några minuter efter räddningstjänsten.

Branden började någonstans i kansliets lokaler, men vad som låg bakom är oklart. Ingen person skadades fysiskt och polisen misstänker inget brott.

– Det enda vi vet är att det började brinna på byggnadens insida. När vi kom dit brann det redan i konstruktionen, bakom plåten. Vi lyckades inte fånga branden i tid, säger Lars-Erik Kron, insatsledare hos räddningstjänsten.

Gifter kan spridas

De fattade beslutet att hallen skulle brinna ner av sig själv, och det beror på att fastigheten ligger på ett vattenskyddsområde.

– Sprutar vi en massa vatten riskerar det att laka ut gifter i marken. Det är ett skifte i vår arbetsmetodik att vi nu mera tar hänsyn till miljökonsekvenserna av vårt släckningsarbete.

Han säger att rivningen av hallen bör sätta i gång så snart som möjligt eftersom regnvatten också riskerar att sprida ut gifter i marken.

Mycket räddades

Marcus Nyberg har stått ute vid hallen och sett den brinna ner under helgen. Under måndagen pyr det fortfarande. Hallen byggdes i början på 1980-talet och en hel del gick förlorat i branden – men mycket gick också att rädda.

– Mycket dokumentation och protokoll gick förlorade, men friidrottsverksamheten har klarat sig ganska bra. Vi hade fått ut det mesta av vårt material till idrottsplatsen. Och tennisklubben lyckades få ut massor av utrustning innan brandkåren kom.

Även brandmännen lyckades rädda en del gamla pokaler, vimplar och andra minnesaker från styrelserummet. Men mycket är rökskadat och det är oklart i vilket skick det är i. Annat var det med Jakobsbergs sportfiskeklubb vars hela förrådsutrymme gick upp i rök.

Marcus Nyberg säger att det tyngsta nu är all administration.

– Hallen var ju fullt försäkrad. Nu måste vi få till rivningslov och sen är planen att bygga upp hallen igen. Det råder ju stor brist på hallar.

Men hur har det känts att se hallen brinna ner?

– Ja, det är för jävligt.

Marcus Nyberg säger att han hoppas att hallen kommer kunna byggas upp igen.

Marcus Nyberg säger att han hoppas att hallen kommer kunna byggas upp igen.

Privat