Stockholms regionala cricketcenter reser sig praktfullt på Kärsby IP. Tre år efter branden är huset klart och har precis som föregångaren läktare, balkong, toaletter och omklädningsrum. Den enda skillnaden är fasaden som nu är några nyanser mörkare. Det luktar nytt och i loungen ligger fortfarande stora, obrutna kartonger från Ikea med omonterade möbler.

Azam Khalil och Aman Khan från Alby zalmi cricket samt Maqsood Khawaja från Botkyrka cricket club ser på kartongerna och vet att de måste skruva ihop allt möblemang före invigningen om tre dagar. Det gör de gladeligen – det är slutspurten på ett projekt som pågått i nästa ett helt decennium.

– I 8–9 år drömde vi om det här och nu är det verklighet. Det kommer verkligen att hjälpa cricketen i Botkyrka att växa, säger Maqsood Khawaja.

Inga toaletter och "omklädningsrum" i skogsdungen – även för damerna och flickorna. Det var vad cricketlagen hade att utgå ifrån innan crickethuset kom till. Aman Khan berättar att det var så illa att när en allsvensk semifinal skulle spelas i Norsborg ville motståndarlaget inte ens spela här. "Aldrig i livet", fick de höra då.

– Jag skämdes. Hur kan man med Botkyrkas kommunlogga säga att det är långt ifrån lagom med de här resurserna? Men nu... Nu kan jag stolt säga att det här är långt ifrån lagom jämfört med andra kommuner. Nu är vi en förebild för cricket i hela Sverige, säger Azam Khalil.

Drömmen gick upp i rök

Det har gått tre år sedan branden. Ändå får Azam Khalil kämpa för att hålla tillbaka tårarna när han pratar om den där majmorgonen när elden förvandlade den ljusa träfasaden till en hög av svart aska. Han minns en 11-åring i föreningen som sa hur stolt han skulle känna sig när han steg ut på planen ”som en riktig cricketspelare”.

Crickethuset före branden.

Crickethuset före branden.

Alby Cricket Club

Det enda som blev kvar efter branden var ett skal.

Det enda som blev kvar efter branden var ett skal.

Alby Cricket Club

Azam Khalils röst brister. Tårarna rinner. Pojken hann aldrig ta stegen.

– När jag kom hit och såg lågorna... Hjärtat sprack. Det här huset var även hela nästa generations cricketspelare. Men när jag såg att de tappade intresset sa jag till dem att vi ska komma tillbaka ännu starkare och vi ska bygga upp huset igen – ännu bättre än förra gången, säger Azam Khalil.

Växte

Så blev det. När den största chocken lagt sig meddelande både kommunen och cricketklubbarna att de ville satsa igen. Branden polisanmäldes men förundersökningen lades ned inom en månad.

Men att bygga nytt blev inte billigt. Prislappen för ett nytt klubbhus landade på 11 miljoner kronor. Botkyrka kommun stod för 9 miljoner kronor, resten skrapade cricketlagen ihop.

Men den här gången nöjde man sig inte med ett crickethus. Projektet växte till en rejäl cricketarena med en inhängnad cricketbur med flera banor och en läktare mellan de två cricketplanerna.

– Jag vill tro att allt händer för något gott. Vi har fått mycket bättre förutsättningar efter branden. Det har varit värt att vänta i tre år till, säger Azam Khalil.

Azam Khalil, Maqsood Khawaja, Aman Khan och Robert Aslan (-) är alla glada över att det nya crickethuset nu är klart.

Azam Khalil, Maqsood Khawaja, Aman Khan och Robert Aslan (-) är alla glada över att det nya crickethuset nu är klart.

Angie Gray