Konst i Kärrtorp. Från den 12 maj kan du se Solveig Westerholms tavlor. Foto: Patrik Wirén

Efter åren i Spanien har Solveig hittat hem till Kärrtorp

Efter 15 år i Spanien har Solveig Westerholm hittat en plats är hon känner sig hemma. I Kärrtorp finns välkomnande människor och vacker natur. Men hon önskar att folk dansade mer.

  • Publicerad 08:33, 12 maj 2021

– Det är viktigt att fråga sig själv, "hur vill jag leva mitt liv?"

Vi sitter på Kärrtorps deli och Solveig Westerholm berättar om hur hon 2003, som 63-åring, fattade beslutet att sälja hemmet i Flen och flytta till Spanien. Helt på egen hand.

– Min kusin hade en granne med en lägenhet som jag fick hyra. Jag bodde nära havet och var i en dröm under de 15 åren jag bodde där. Visst var det tufft ibland att komma dit utan att kunna ett ord spanska men ibland måste man bara kasta sig ut, säger hon.

På den tiden var hon massös så massagebordet åkte med till nya hemmet i Torrevieja i provinsen Alicante. Men framför allt tog skapandet fart på ett helt nytt sätt. Hon hade länge målat tavlor men det var först i Spanien som hon tog sig ur jantelagens grepp och vågade visa upp sina verk.

– Målningen har alltid varit min terapi och det är helt och hållet handen som styr vad som händer. Ibland kan jag tänka att jag ska måla någonting specifikt, men sedan blir det någonting helt annat i alla fall. Det är väldigt frigörande. Som vuxen har man så mycket inom sig som man inte vågar släppa ut. Men låt det hända bara och koppla bort hjärnan, uppmanar hon.

Kände sig 20 år yngre

Även om hon får någonting drömskt i blicken då hon minns närheten till havet och värmen är hon också väldigt förtjust i Kärrtorp där hon nu hamnat efter några år i Midsommarkransen. Dels för att hon fortsatt kan vara nära barnen som finns i Stockholmsområdet och dels på grund av människorna som bor här.

– Det är viktigt att man känner sig välkommen när man kommer till en ny plats. Det gör hela skillnaden. Och här i Kärrtorp kände jag mig väldigt välkommen. Sedan finns det mycket fin natur här också. Jag hör verkligen hemma här, säger hon.

Men det finns åtminstone en sak som hon inte är lika entusiastisk inför. I Torrevieja fanns ingen ålderssegregering och hon kände sig 20 år yngre när hon var där.

– Där är ingen gammal men här blir man genast stämplad. I Spanien dansade man mycket mer också och det var musik överallt. Det gör man inte här. Men varför inte egentligen? Vi kan väl dansa här ute på torget när det byggts färdigt, föreslår hon och tittar ut över Kärrtorpsplan.  

Solveig Westerholm

Bor: I Kärrtorp sedan fyra månader tillbaka.

Ålder: 81 år.

Aktuell: Med utställning på kaféet på Lindras second hand 12 maj till och med 13 juni.

Öppettider: Onsdag till fredag klockan 11-17 samt lördagar 11-15.

Visa merVisa mindre