– Vi hade gärna sett att någon sjukgymnast tog över lokalen här och fortsatt driva sjukgymnastik. Det är tråkigt att det inte gör det. Vi har arbetat upp det här och funnits länge, säger Malin Stertman.

Så ser det inte ut att bli och Sigtuna sjukgymnastik tar emot sin sista patient den 30 juni. Genom åren har de haft över 8 000 patienter.

Sjukgymnaster har tidigare kunnat söka avtal för att bli ansluten till regionen. De som är det får patientavgiften och en ersättning som är bestämd centralt och gäller för alla sjukgymnaster som är anslutna.

– Man ska då uppfylla vissa krav. 1994 var det ett halvår då man kunde söka och de som kunde uppfylla kriterierna de fick. Sedan dess har det blivit svårare att bli ansluten till regionen och många som fick då för 30 år sedan är på väg mot pension nu, säger Malin Stertman.

– De blev en enorm överetablering då, både på sjukgymnaster och läkare men så ser det inte ut i dag, säger Mats Sterman.

Sigtuna sjukgymnastik är den sista regionsanslutna sjukgymnasten i Sigtuna stad. När den stänger får de som bor i staden ta sig till Märsta som närmst.

Malin och Mats Stertman gör sina sista dagar på kliniken.

Malin och Mats Stertman gör sina sista dagar på kliniken.

Jens Kassnert

Krävs ingen remiss

Att träffa en sjukgymnast är i dag remissfritt och den som har ont någonstans eller är i behov av sjukgymnastik kan vända sig till valfri klinik.

– Någon som kanske har ont i ryggen kan gå förbi här och se vår skylt och bara titta in, säger Malin.

I lokalen som ligger i Sigtuna finns tre behandlingsrum, omklädningsrum och ett större utrymme till att utföra olika gymnastiska- och eller styrkeövningar i.

Både Malin och Mats har trivts med både lokalen och framförallt sina yrkesval. Det är framförallt mötet med patienterna som de tycker är det bästa.

– Det är fantastiskt. Man lär sig jättemycket av framförallt de äldre och vi som jobbar privat har den tid man vill. Det finns ingen som har stått över oss och krävt att vi ska si eller så många patienter om dagen, säger Malin.

Mats Stertman har vid sidan om sin sjukgymnastklinik varit deltidsbrandman på brandstationen vid Sigtuna stadsängar. Han slutade för två år sedan i samband med att det blev klart att stationen skulle lägga ner och flytta till de nya lokalerna vid "tullen".

Sigtuna sjukgymnastik är den sista regionsanslutna kliniken i staden.

Sigtuna sjukgymnastik är den sista regionsanslutna kliniken i staden.

Jens Kassnert