En sommarnatt 2003 fattade gymnastikbyggnaden på Östgötagatan eld. När släckningsarbetet var över stod bara ytterväggarna kvar. Det är först nu, 18 år senare, som huset åter vaknat till liv.

– Det jag gillar är att lägenheten är ljus och att det är väldigt tyst här, säger Leif Johansson när han visar sin nya lägenhet på femte våningen för Mitt i.

Fönstren i vardagsrummet och sovrummet går nästan hela vägen upp till taket.

De vetter mot norr med sina franska balkonger, med utsikt över några lägre takåsar.

– Det är ett väldigt speciellt hus. Jag känner att jag hade tur som hamnade här.

Lyor för över 30 miljoner

Grand Mosebacke beskrivs som ett konceptboende, inspirerat av ett Grand hotel. Mycket av inredningen är vald på förhand och signerad exklusiva märken som Arclinea och Gaggenau. De som bor i huset erbjuds städ- och tvättservice.

Det tog nio månader att sälja alla 45 lägenheter, berättar mäklaren Mattias Öhman.

De två största lägenheterna är på 168 respektive 154 kvadratmeter och såldes för över 30 miljoner kronor. De minsta lägenheterna gick för runt fyra miljoner.

– Med liknande projekt är det vanligt att folk köper en lägenhet som en investering, och sedan säljer vidare. Det har ingen som nu flyttat in gjort. Det är ett gott betyg.

Islamisk estetik

Lyxlägenheter var dock inte på tapeten 2006. Då var planen att det skulle bli ett hamam, ett turkiskt ångbadhus, under namnet Katarinabadet. Staden var med på tåget.

Bakom idén stod Sten Holmström, som fastnat för den typen av bad vid en resa till Turkiet.

– I Stockholm träffade jag sedan människor som gillade hamambad. Så rullade det vidare och vi hittade arkitekter som tyckte det var spännande.

En som togs in i projektet var konstnären Ibrahim Elkarim.

– Det skulle vara en social plats för integration, en pärla mellan moskén och Katarina kyrka. Det var också en chans att visa upp islamisk estetik och arkitektur, dess harmoni och skönhet.

Många turer runt huset

Efter ungefär två års tid gick luften ur projektet.

– Att bygga badhus är en osäker affär. Oftast görs liknande projekt med skattepengar involverade på någon ledd. Några sådana tillmötesgåenden fick vi inte från staden, säger Sten Holmström.

Ett annat företag tog över huset, som förutom hamamet även fick tillstånd att bygga lägenheter. Men det blev ingen fart i de planerna heller. Våren 2019 tog fastighetsbolaget Medvind över och nu står huset alltså klart.

– Det känns superkul att vara i mål. Det blev en vacker fastighet med fina bostäder, säger Eric Eiderbrant, försäljningschef på Medvind.

Från dröm till verklighet

Samtidigt är det många som hade väntat på ett hamam för allmänheten i huset. Medvind har flera gånger uppgett för Mitt i att de planerna fortfarande var aktuella.

Men det som nu står färdigt är ett gym i husets källare, med vad som på deras hemsida beskrivs som en ”hamaminspirerad relaxavdelning”. Prislappen för full tillgång till lokalerna ligger på 14 388 kronor om året.

Billigaste alternativet kräver ett års medlemskap för 1999 kronor om året, men då kostar också varje enskilt besök 199 kronor.

Varför blev det inget hamam?

– Bakåt har dilemmat varit svårigheten att hitta en ekonomi i det. Jag förstår att södermalmare hade tyckt det vore trevligt med ett fullskaligt hamam där man kan lösa dagsbiljett, men vi hade inga aktörer som nappade utan nu fick det bli en kombination med träning, säger Eric Eiderbrant.

Han understryker samtidigt att gymmet är öppet för allmänheten även om det finns ett medlemssystem på plats.

– Det finns kall- och varmbad, bastu och en varm zon med varma bänkar. Det är delar av vad ett hamam erbjuder.

Glad att punkt är satt

En som är besviken på att inget hamam blev av är stadsbyggnadsrådet Joakim Larsson (M).

– Vi tyckte det var en jättebra placering av ett hamam i Stockholm. Det var en arkitektoniskt spännande användning av huset, nära moskén.

En hamaminspirerad relaxavdelning gör inte ett hamam, menar Joakim Larsson, men säger samtidigt att han är glad det äntligen har satts punkt för en mångårig följetong.

– Det är jättetråkigt att hamamet inte blev av, men mest tråkigt är att allt tagit sådan tid. Nu har vi ändå fått en plats där man kan vara, vilket är bättre än en fastighet som förfaller.

Kunde inte ni ha säkrat hamamet från politiskt håll?

– Ett hamam är inget staden bygger, det krävs att det finns aktörer som tar sig an uppgiften. Det var en spännande idé som fick starkt stöd i våra beslutsprocesser, men vi har inte haft avsikt att själva gå in i projektet.

Grand Mosebacke var inte riktigt det Ibrahim Elkarim såg framför sig, när han för alla år sedan drömde om Stockholms första hamam.

– Det känns som ett slag i magen. Det skulle vara en mötesplats för alla. Nu är det bara till för de med pengar.

Tidigare rapportering:

2010

LÄS ÄVEN:Turkiska badet blir kraftigt försenat

2013

https://www.mitti.se/nyheter/baklaxa-for-hamam-pa-soder/Ldemco!xCCmQx0Y3XsdZDyaqbVBhQ/

2016

https://www.mitti.se/nyheter/nu-byggs-det-turkiska-badhuset-pa-soder/aRKpba!HaIu4vwFW4@zUlnht0sMjw/

https://www.mitti.se/nyheter/ett-steg-narmare-turkiskt-bad-pa-sodermalm-bygget-kan-starta-i-host/aRKpeD!cSCtYwwQTD0oAND5FA2uvg/

https://www.mitti.se/nyheter/se-bilderna-lyxlagenheterna-i-hamamhuset-pa-soder-snart-till-salu/reppis!hmRgn8Nue3utU8E4jdaT6w/

2017

https://www.mitti.se/nyheter/rekordpriser-sa-dyra-blir-lyxlyorna-i-hamamhuset-pa-sodermalm/repqhw!JT2WOzN2CtBhmfVue3jVAA/

https://www.mitti.se/nyheter/hamamhuset-pa-sodermalm-forsenas/repqji!UZPQC2DRUbVuFkeP5CjstA/

2018

https://www.mitti.se/nyheter/lyxbygget-i-hamamhuset-har-lagts-pa-is/repreo!t0pzL5RLa3@A86Jcq1uFQA/

https://www.mitti.se/nyheter/kravet-fran-staden-bygg-klart-inom-tre-ar/lmrks!4978823/

https://www.mitti.se/nyheter/15-ar-sedan-branden-men-inget-hamam-ar-i-sikte/lmrks!4944221/

2019

https://www.mitti.se/nyheter/bygget-igang-har-ar-nya-planen-for-hamamhuset-pa-soder/repshp!oDgkEHhXsmTiQgJtE@MljQ/

https://www.mitti.se/nyheter/byggherrens-besked-om-hamam-badet/repsic!yX8FWZj9PsWsV@Pw8YNCoA/

2020

https://www.mitti.se/nyheter/efter-14-ar-sa-blir-nya-lyx-bostadsratterna-i-hamamhuset/lmtfx!8764391/

https://www.mitti.se/nyheter/15-miljoner-for-lyxlya-i-soders-hamamhus/lmthk!8901573/