Huset på Östgötagatan ritades av Per Emanuel Werming och uppfördes 1881 som gymnastikbyggnad till Katarina västra skola. 2003 började huset brinna. Foto: Pekka Pääkkö

Efter 20 år: Drömmen om Hamamhuset har fått sitt slut

Det började som en dröm om en ny slags mötesplats, ett hamam mitt på Södermalm. I stället blev det lyxlägenheter och ett gym. Efter nästan 20 år är historien om det som blev Grand Mosebacke över.

  • Publicerad 15:29, 15 okt 2021

En sommarnatt 2003 fattade gymnastikbyggnaden på Östgötagatan eld. När släckningsarbetet var över stod bara ytterväggarna kvar. Det är först nu, 18 år senare, som huset åter vaknat till liv.

– Det jag gillar är att lägenheten är ljus och att det är väldigt tyst här, säger Leif Johansson när han visar sin nya lägenhet på femte våningen för Mitt i.

Fönstren i vardagsrummet och sovrummet går nästan hela vägen upp till taket.

De vetter mot norr med sina franska balkonger, med utsikt över några lägre takåsar.

– Det är ett väldigt speciellt hus. Jag känner att jag hade tur som hamnade här.

Lyor för över 30 miljoner

Grand Mosebacke beskrivs som ett konceptboende, inspirerat av ett Grand hotel. Mycket av inredningen är vald på förhand och signerad exklusiva märken som Arclinea och Gaggenau. De som bor i huset erbjuds städ- och tvättservice.

Det tog nio månader att sälja alla 45 lägenheter, berättar mäklaren Mattias Öhman.

De två största lägenheterna är på 168 respektive 154 kvadratmeter och såldes för över 30 miljoner kronor. De minsta lägenheterna gick för runt fyra miljoner.

– Med liknande projekt är det vanligt att folk köper en lägenhet som en investering, och sedan säljer vidare. Det har ingen som nu flyttat in gjort. Det är ett gott betyg.

Konstnären Ibrahim Elkarim drömde om att knyta an islamisk kulturs uttryck med den svenska kulturen, på en plats fri från religion. Foto: Victor Malmcrona

Islamisk estetik

Lyxlägenheter var dock inte på tapeten 2006. Då var planen att det skulle bli ett hamam, ett turkiskt ångbadhus, under namnet Katarinabadet. Staden var med på tåget.

Bakom idén stod Sten Holmström, som fastnat för den typen av bad vid en resa till Turkiet.

– I Stockholm träffade jag sedan människor som gillade hamambad. Så rullade det vidare och vi hittade arkitekter som tyckte det var spännande.

En som togs in i projektet var konstnären Ibrahim Elkarim.

– Det skulle vara en social plats för integration, en pärla mellan moskén och Katarina kyrka. Det var också en chans att visa upp islamisk estetik och arkitektur, dess harmoni och skönhet.

Många turer runt huset

Efter ungefär två års tid gick luften ur projektet.

– Att bygga badhus är en osäker affär. Oftast görs liknande projekt med skattepengar involverade på någon ledd. Några sådana tillmötesgåenden fick vi inte från staden, säger Sten Holmström.

Ett annat företag tog över huset, som förutom hamamet även fick tillstånd att bygga lägenheter. Men det blev ingen fart i de planerna heller. Våren 2019 tog fastighetsbolaget Medvind över och nu står huset alltså klart.

– Det känns superkul att vara i mål. Det blev en vacker fastighet med fina bostäder, säger Eric Eiderbrant, försäljningschef på Medvind.

Från dröm till verklighet

Samtidigt är det många som hade väntat på ett hamam för allmänheten i huset. Medvind har flera gånger uppgett för Mitt i att de planerna fortfarande var aktuella.

Men det som nu står färdigt är ett gym i husets källare, med vad som på deras hemsida beskrivs som en ”hamaminspirerad relaxavdelning”. Prislappen för full tillgång till lokalerna ligger på 14 388 kronor om året.

Billigaste alternativet kräver ett års medlemskap för 1999 kronor om året, men då kostar också varje enskilt besök 199 kronor.

Varför blev det inget hamam?

– Bakåt har dilemmat varit svårigheten att hitta en ekonomi i det. Jag förstår att södermalmare hade tyckt det vore trevligt med ett fullskaligt hamam där man kan lösa dagsbiljett, men vi hade inga aktörer som nappade utan nu fick det bli en kombination med träning, säger Eric Eiderbrant.

Han understryker samtidigt att gymmet är öppet för allmänheten även om det finns ett medlemssystem på plats.

– Det finns kall- och varmbad, bastu och en varm zon med varma bänkar. Det är delar av vad ett hamam erbjuder.

Glad att punkt är satt

En som är besviken på att inget hamam blev av är stadsbyggnadsrådet Joakim Larsson (M).

– Vi tyckte det var en jättebra placering av ett hamam i Stockholm. Det var en arkitektoniskt spännande användning av huset, nära moskén.

En hamaminspirerad relaxavdelning gör inte ett hamam, menar Joakim Larsson, men säger samtidigt att han är glad det äntligen har satts punkt för en mångårig följetong.

– Det är jättetråkigt att hamamet inte blev av, men mest tråkigt är att allt tagit sådan tid. Nu har vi ändå fått en plats där man kan vara, vilket är bättre än en fastighet som förfaller.

Kunde inte ni ha säkrat hamamet från politiskt håll?

– Ett hamam är inget staden bygger, det krävs att det finns aktörer som tar sig an uppgiften. Det var en spännande idé som fick starkt stöd i våra beslutsprocesser, men vi har inte haft avsikt att själva gå in i projektet.

Grand Mosebacke var inte riktigt det Ibrahim Elkarim såg framför sig, när han för alla år sedan drömde om Stockholms första hamam.

– Det känns som ett slag i magen. Det skulle vara en mötesplats för alla. Nu är det bara till för de med pengar.

2006–2021: Detta här hänt

Staden markanvisade 2006 fastigheten till bolaget Hydroscand som avsåg att bygga turkiskt bad.

Hydroscand fick pengaproblem och drog sig ur.

Bolaget DeLi Bygg & Montage (senare Castella Entreprenad AB) 2009 markanvisning för att bygga hamam och 14 lägenheter.

Bygglovet överklagades då förslaget inte bedömdes leva upp till husets kulturhistoriska värde.

2015 tog Castella fram ett justerat bygglovsförslag, som godkändes 2016.

2017 lades lägenheter ut till försäljning. De togs tillbaka 2018 och Castella drog sig ur, med hänsvisning till problem med ekonomin.

2019 tog bolaget Medvind över och fick lov att bygga 45 lägenheter. I ansökan avsågs bygga ett ”spa eller hamam” i källaren.

2020 var det säljstart. Under pandemin hoppade aktören som skulle driva både restaurang och träningsverksamhet av projektet.

Mars 2021 började folk flytta in. I somras öppnade Brillo Pizza i markplan och i källaren öppnade gymmet Grand Mosebacke Smart Club.

Källa: Stockholm stad

Visa merVisa mindre

Turkisk variant av ångbad

Är en turkisk variant av ett ångbad, med rötter i antikens Rom.

Ett hamam är en social plats där folk kan ses, umgås och samtala.

I badet är det 40–50 grader och hög luftfuktighet. Man badar med ett skynke om kroppen.

"Hamam" betyder "mummel" på svenska, vilket syftar till ljudet av röster som försvinner upp mot taket inne i ångbadet.

Källa: Wikipedia

Visa merVisa mindre