Tillbaka. Tensta gospel choir tog en paus under pandemin. I maj hade de sin första spelning på tre år. Foto: Olof Ringmar

Efter 18 år som körledare – nu ska Cedwin sommarprata

I 18 år har han lett succé­kören Tensta ­gospel choir. Nu debuterar ­Cedwin Sandanam som sommarvärd med ett sommarprat om ­tvivel och om att inte alltid ­behöva välja sida.

  • Publicerad 15:00, 15 jul 2022

Jag upplever att vi låter bättre än någonsin

Cedwin Sandanam var i övre tonåren när han följde med en kompis till Tensta gospel choir, där han fascinerades av musiken, glädjen och gemenskapen i kören. Det har nu gått 25 år sedan första mötet och kören har fortfarande en speciell plats i hans liv.

– För mig är det lika självklart som att borsta tänderna på morgonen.

Sedan 18 år tillbaka leder han själv kören som uppträtt i kyrkor, på festivaler och i olika tv-program under åren. Cedwin menar dock att det aldrig varit ett riktigt val att bli ledare, snarare en självklarhet.

– Jag pluggade i London ett tag. När jag kom tillbaka behövde de en vikarie och det har jag varit sedan dess.

Trodde de sökte någon annan

Trots att Cedwin leder en av landets mest kända körer trodde han inte att frågan om att sommarprata var riktad till honom när han kontaktades av ”Sommar i P1:s” chef Bibi Rödöö.

– Jag jobbade med Sabina Ddumba förut, som manager, så jag började fundera över om det kunde vara henne de ville få tag på.

När han sedan förstod att det var han som fick frågan tackade han ja och började planera för vad han hans program skulle handla om. Tankarna var många men en sak var säker.

– Jag är inte så intresserad av att bara prata om mig själv, att dra mitt cv liksom. Det är inte jätteintressant för de som inte vet vem jag är och de som vet vem jag är vet ju redan på något sätt.

Till slut kom han fram till att hans sommarprat skulle utgå från vikten av att inte vilja välja mellan olika val i livet. Han menar att vi ofta ställs inför val att tycka och känna någonting, antingen bra eller dåligt.

– Det kan ju också vara både och eller mitt emellan. Jag skulle nog vilja uppmuntra folk att inte välja sida när de ställs inför någonting utan våga stå där emellan även om det kan vara jobbigt.

I filmen ”Kören” av Amanda Pesikan från 2021 får man följa med Tensta gospel choir på en inspirationsresa till USA. Förutom glädje och musik uppstod även en konflikt där medlemmar kritiserade Cedwins ledarskap.

Debutant. Körledaren Cedwin Sandanam har i 18 år gjort succé med Tensta gospel choir. Nu är han aktuell med ett sommarprat. Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio

Vad var det som hände på resan?

– Ja, det var många faktorer som spelade in där. En var att det var den första stora resan vi gjorde. Sen var det ett tillfälle där jag själv inte var på den bästa platsen i livet.

Han tror själv att det var en ackumulerande frustration över de två åren innan resan.

– Det behövde ventileras. Det hanterades och nu är det en jättefin stämning i kören.

Efter resan blev Cedwin sjukskriven under ett år. Han poängterar dock att det inte var kören utan andra livsomständigheter som bidrog till sjukskrivningen även om resan fick honom att inse att det var dags att ta en paus.

”Låter bättre än någonsin”

Under året som Cedwin hade en paus leddes kören i stället av tre körmedlemmar. När det sedan var dags för honom att komma tillbaka slog pandemin till. Eftersom kören handlar om att mötas var inte distans ett alternativ, förklarar han, därför tog kören en paus fram till i våras.

I maj hade kören sin första spelning på tre år och fick äntligen möta publiken igen. Nu väntar några spelningar i Malmö sommar.

– Jag upplever att vi låter bättre än någonsin, och det är ju stort, säger han.

Cedwin Sandanam sommarprat sänds i P1 den 21 juli klockan 13.

Cedwin Sandanam

Ålder: 41

Familj: Två döttrar, 11 och 7 år.

Bor: I Täby, men är född i Kista och uppvuxen i Vällingby.

Gör: Körledare för Tensta Gospel Choir

Aktuell med: Debuterar som sommarvärd i "Sommar i P1" 21 juli.

Visa merVisa mindre