International Philosophy Olympiad (IPO) är en tävling för filosofistudenter på gymnasienivå som organiseras i maj varje år i samarbete med bland annat UNESCO.

Edwin Brattselius Thunfors, som snart tar studenten från KG, hade tillsammans med Södra Latin-eleven Lulu Lindroth vunnit den svenska uttagningen som arrangeras av Filosofilärarnas förening Sophia.

Pittoresk upplevelse

I maj åkte den svenska delegationen till Olympia utanför Aten där olympiaden passande nog hölls i år.

– Det var nästan lite pittoreskt att sitta där med människor från hela världen och diskutera olika frågor. Det låter ju riktigt pretto, men det var en fantastisk upplevelse, säger Edwin.

I Olympia hölls work shops och föreläsningar av bland andra Harvardprofessorer.

– Och så hade vi den stora uppsatstävlingen med över 100 deltagare från 49 länder.

Mental påfrestning

Under fyra timmar fick studenterna skriva en uppsats utifrån filosofiska citat. Edwin skulle skriva en uppsats utifrån David Humes citat om Moralens natur.

– Det var mentalt påfrestande, men väldigt kul.

Juryn gillade Edwins resonemang och kritik mot Humes text, vilket resulterade i en tredjeplats.

Eleverna som Edwin tävlade mot kom från hela världen, ända från Bangladesh till Argentina.

– Det var coolt att se skillnader i värderingar mellan olika länder. Det var väldigt spännande.

Mycket godtyckligt

För Edwin har filosofin funnits med länge och han skulle vilja plugga internationella relationer och filosofi på universitet i Skottland framöver.

Men först ska han ta studenten och därefter gå tolkskolan vid värnplikten.

– Jag tänker att filosofin lägger grunden till allt vi gör. När man börjar läsa alla argument förstår man hur mycket det är som vi bara förutsätter, men som egentligen är godtyckligt. Det finns så många argument för hur saker faktiskt är och det intresserar mig väldigt mycket.

Borde fler unga filosofera?

– Absolut. Jag blir så glad av den här tävlingen som visar att det finns så många unga över hela världen som är intresserade av filosofi på hög nivå.

Vilka är de stora frågorna som du och kompisarna brukar diskutera just nu?

– Vi diskuterar mycket politik och religion, men också fotboll! Premier league är ju precis klart, säger Liverpoolsupportern Edwin.

En lätt fråga till som avslutning: Vad är meningen med livet?

– Att skaffa kunskap tror jag. Ackumulera så mycket kunskap du kan om allt och bli så bildad som möjligt. Bildning leder till förståelse för andra människor och för sig själv. Och fan – att ha kul också så klart!

Är du en elev som vill delta i olympiaden, eller en lärare som är intresserad, uppmuntrar Filosofilärarnas förening Sophia dig att mejla filosofilararna@gmail.com