Profil. Jakob Grandin, nattlivsprofil och grundare till bland annat Trädgården på Södermalm – nu intar han Kungsholmen. Foto: Olle Anrell

Eden är Trädgårdsgängets nya ställe på Kungsholmen

Nattlivsprofilen Jakob Grandin har nu intagit Smedsudden och renoverar 1800-talshuset Annexet för fullt. Till sommaren öppnar krogen i kåken som stått öde i många år.

  • Publicerad 11:16, 23 feb 2022

Det blåser riktigt kallt vid ödehuset Annexet, på ett snötäckt Smedsudden. Framför byggnaden från 1800-talet står borgarråden Dennis Wedin (M) och Jonas Naddebo (C).

– Staden har flera lokaler som står tomma, det är helt oacceptabelt. Här har det handlat om att hitta den perfekta hyresgästen och här står han, säger Dennis Wedin.

Han heter Jakob Grandin, nattlivsprofil och grundare till bland annat Trädgården på Södermalm. Grandin och hans team, en konstellation av olika aktörer, har skrivit ett tio år långt hyresavtal med staden.

Sedan årsskiftet är han i full gång att rusta gården invändigt.

– Vi tror att pandemin förändrade vad människor vill ha. Man vill vara nära naturen, men ändå vara kvar i staden.

Öppnar i sommar

Eden är namnet som gänget har valt för projektet på Kungsholmen. Den nya restaurangen är tänkt att öppna "när sommarsolen lyser som bäst".

– Jag vet inte vilket datumet blir, det beror lite på hur det går. Men vi har inte jättebrådis, utan det viktiga är att öppna något genuint och att ta vara på kåken.

Nu rustas öde 1800-talshuset på Kungsholmen

– Det ska vara öppet från lunch till solnedgång. Alltså inga sena öppettider utan vi går med solen. Sedan får man packa ihop sina filtar och röra sig mot stans buller.

Fem miljoner för skattebetalarna

Fem miljoner kronor kommer staden att betala för renoveringen av huset. Resten av notan står hyresgästen för.

– Stora delar av bottenvåningen blir ett kök som byggs. Övervåningen ska öppnas upp rätt mycket och så har vi fått fart på de gamla kakelugnarna där inne. Det har kommit till min kännedom att det är rätt dyrt att rusta kakelugnar, säger Jakob Grandin.

Ur ett längre perspektiv vill den nya hyresgästen också bygga upp tidigare nedbrunna byggnader, som Krügerska villan och Sjövillan i området. Detta för att skapa bastubadhus och en mindre paviljong för utomhusträning.

Just träning och rekreation ska vara i fokus på Smedsudden tillsammans med mat och kultur. Man har redan etablerat kontakt med aktörer som kör offentlig träning utomhus, berättar Jakob Grandin.

– Vi vill förverkliga den vision som fanns vid sekelskiftet – att skapa en rekreationsplats med bastubad och träning. Och kanske få till Stockholms efterlängtade kallbadshus.

Glada. Borgarråden Dennis Wedin (M) och Jonas Naddebo (C) är nöjda att huset öppnar för allmånheten igen. Foto: Olle Anrell

Uddens historia

Smedsudden kallades förut Marieskär eller Smedsholmen och var i mitten av 1700-talet en ö.

1812 köptes udden av Abraham Fineman, som byggde en malmgård, Sjövillan.

I slutet av 1800-talet förvärvade Oscar Fredrik Kreüger udden och lät bygga en mindre malmgård, med två trävillor, Krügerska villan och annexet.

Kreüger sålde senare östra sidan av Smedsudden till Nya Ånglupsaktiebolaget som byggde hamn, verkstadslokaler och personalbostäder.

På 1930-talet köpte staden Kreügers del av udden och anlade en park.

I Sjövillan huserade konstnärskolonin Smedsuddskolonien i början av 1900-talet. 1936 brann Sjövillan ner.

På 1970-talet rustade Stockholms stad upp området och Smedsuddsbadet invigdes. Den gamla Krügerska villan rustades upp till kafé men brann ner 1997.

Annexet, som tidigare användes som klubbhus åt Stockholms kajakklubb samt innehöll kafé till 2016, är den enda kvarvarande bebyggelsen. Huset har stått tomt sedan 2016 då staden tomställde det för att renovera och göra det till ett slags sportscenter året om, men fick sedan tomt i kassan och det lämnades öde.

Källa: Stockholms stad

Visa merVisa mindre

Kvar. Annexet, som tidigare användes som klubbhus åt Stockholms kajakklubb samt innehöll kafé till 2016, är den enda kvarvarande bebyggelsen på platsen. Foto: Olle Anrell