Redan när året var nytt steg dieselpriset över 20 kronor litern­. Det ”rekordet” var bara början visade det sig.

– Det är i det mycket av osäkerheten ligger. Var ska det ta vägen? Nästan varje dag skenar det, säger Joakim Mattsson.

Som vd på Håbo Buss är han och företaget direkt påverkade av vad som sker dagligen vid pumparna. Bussarna kör dessutom på den så kallade HVO100, som är ännu dyrare. Vid tillfället för intervjun var priset 30,62 kronor per liter.

Räknat på 2021

Det är framför allt beställningstrafiken som gör det tufft.

– Vi sitter med priser på resor som är beräknade på kostnader från 2021. Vi hade­ en resa nyligen med ett hockeylag och den offerten gjorde jag själv i juli 2021. Sedan dess har priset stigit med sex, sju kronor per liter och när vi drar tre liter per mil är det en kostnad på 20 kronor per mil.

– Effekterna av det här blir katastrofala.

För Håbo Buss slår det dessutom extra hårt eftersom företaget precis kommit ut på andra sidan av en pandemi där få reste överhuvudtaget.

– Det är klart att man känner­ en otrolig oro för hur det här ska utvecklas. Vi är väldigt hårt drabbade av coronapandemin. Det är också en marknad man agerar på. Höjer man priserna för mycket står man hemma med sina fordon, konstaterar Joakim Mattsson.

Måste se över priserna

Håbo Buss kommer med all sannolikhet tvingas tänka nytt när det gäller prisbilden, för att klara prisökningen.

– Vi märker av att kunderna fortsätter att komma, men vi måste också sätta oss ner och titta på hur vi ska jobba med våra priser. Vi kan inte ha en prislista som är lika fast. Vi måste skriva in någon form av klausul där vi är dynamiska med kilo­meterpriset.

På måndagen la regeringen fram ett åtgärdspaket som bland annat innehåller en tillfällig skattesänkning på bensin och diesel som gör drivmedel 1,30 kronor billigare.

Allmän missuppfattning

Enligt Mitt i:s trafikkrönikör Sven-Åke Haglund finns en allmän missuppfattning om att storkonsumenter som lastbilsåkerier och bussbolag också har stora rabatter från oljebranschen.

– Så är det inte, och har aldrig varit. Marginalerna är pressade. Normalt rör rabatten sig enbart om 30 till 40 öre litern, konstaterar han.